5 Νοέμβριος 2016, 20:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2016, 20:23

Θα μας λεηλατήσουν όλοι – Με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στη Χειμάρρα

  • Θα μας λεηλατήσουν όλοι – Με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στη Χειμάρρα
    Κάτοικοι της Χειμάρρας στην παραλία της πόλης με πανό ενάντια στις κατεδαφίσεις των ελληνικών σπιτιών (φωτ.: panorama.com.al)

Η πολιτική είναι ένα δυναμικό πεδίο και δεν δικαιολογείται το κενό. Όταν δημιουργείται κενό, αυτομάτως έρχεται μια άλλη δύναμη και το καλύπτει. Αυτό έγινε στην Ελλάδα με τα κόμματα εξουσίας που υπέγραψαν μνημόνια, δημιουργώντας ένα κενό που το κάλυψαν οι εθνολαϊκιστές. Αυτό γίνεται και στην διεθνή πολιτική σκηνή, όπου η υποχώρηση της Ελλάδας σε διάφορους τομείς, δημιούργησε ένα κενό το οποίο σπεύδουν να καλύψουν όσοι έχουν ανάλογα συμφέροντα. Είχαμε γράψει επίσης ότι αν δεν σοβαρευτούν οι πολιτικοί και συνεχιστεί ο κατήφορος και η αποδυνάμωση της Ελλάδας, θα μας λεηλατήσουν οι πάντες, ισχυροί και ανίσχυροι γείτονες και όχι μόνο.

Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε με τον πιο δυσάρεστο τρόπο. Τις τελευταίες μέρες, είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση στην ηρωική Χειμάρρα, η οποία έχει τα χαρακτηριστικά εθνικού διωγμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής γιορτής για τον απανταχού ελληνισμό, 19 οικογένειες της συνοικίας Σπηλαίων της Χειμάρρας, παρέλαβαν ειδοποιητήριο υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο της πόλης, Γιώργο Γκόρο, με το οποίο τους έδινε προθεσμία 5 ήμερων για την εκκένωση των σπιτιών τους, για να ακολουθήσει η κατεδάφισή τους. Ο λόγος; Για να υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης του κέντρου της Χειμάρρας!

Μάλιστα, επέλεξαν να κατεδαφίσουν λιθόκτιστα σπίτια 200 ετών, που αποτελούν στην κυριολεξία κομμάτι της ιστορίας της Χειμάρρας. 

Με μοναδικό στόχο να εξυπηρετηθούν συμφέροντα του δημάρχου, ο οποίος δρα ως εργαλείο της πολιτικής των Τιράνων.


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα

Από το θόρυβο που προκλήθηκε, ακολούθησαν απαράδεκτες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος θέλοντας να δικαιολογηθεί για τις πράξεις του, μίλησε στην αλβανική βουλή για κλοπή από Αλβανούς που ήλθαν από το βορρά 50.000 παραθαλάσσιων στρεμμάτων που ανήκαν σε Χειμαρριώτες. Επί λέξει ο Ράμα είπε: «Έχουν πάρει τα κτήματα των Χειμαρραίων με πλαστογραφίες και διαφθορά άτομα που δεν έχουν καμία σχέση ή καταγωγή από την περιοχή. Άτομα που έφερε από τις Άλπεις ο Σάλι Μπερίσα και τους έκανε ιδιοκτήτες στο Ιόνιο».

Ο Μπερίσα, χωρίς ίχνος αιδούς, όχι μόνο παραδέχτηκε το έγκλημα του αφελληνισμού, αλλά υπερθεμάτισε κιόλας. «Εγώ έχω δουλέψει με πρόγραμμα. Στους Αγίους Σαράντα έχω κατεβάσει λάμπηδες και μόνο λάμπηδες», δήλωσε. (σ.σ.: Οι λάμπηδες είναι μουσουλμάνοι που ζουν στην Λαμπουριά, περιοχή ανατολικά της Χειμάρρας, πίσω από την Ακροκεραύνια όρη). 

Ομολόγησε στην ουσία ότι εφάρμοσε σχέδιο συστηματικής και προγραμματισμένης αλλοίωσης του πληθυσμού της περιοχής.

Τη στιγμή αυτή δεν είναι γνωστή η κατάληξη του θέματος, όμως μεγαλύτερη σημασία από το θέμα της κατεδάφισης έχουν δυο πράγματα. Το ένα είναι ότι ο ελληνισμός ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης τα τελευταία εκατό χρόνια, μια πορεία που δυστυχώς συνεχίζεται και το κράτος της Ελλάδας αλλά και η ελληνική κοινωνία παραμένει απαθής και παρακολουθεί τον αργό της θάνατο, το θάνατο του ελληνισμού.


Κατεδαφίσεις σπιτιών Ελλήνων της Χειμάρρας

Το άλλο είναι ότι η Αλβανία, μια χώρα που έχει κάθε συμφέρον για καθαρά στρατηγικούς αλλά και ιστορικούς λόγους να διατηρεί καλές σχέσεις με τους Έλληνες και την Ελλάδα, ιδιαίτερα από τότε που άρχισε η οικονομική αποδυνάμωση της χώρας μας, έχει εντείνει τις ανθελληνικές ενέργειες, ενώ ορισμένοι γνωστοί πολιτικοί της, έγιναν μίσθαρνα ενεργούμενα και όργανα της Άγκυρας, παίζοντας παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας, αρχής γενομένης από την καταγγελία της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Είναι καιρός οι Έλληνες πολίτες να αφυπνιστούμε και να συνεγερθούμε, γιατί αν συνεχιστεί η αποδυνάμωση και ο διεθνής εξευτελισμός της χώρας θα μας λεηλατήσουν οι πάντες, των Αλβανών μη εξαιρουμένων.

Μέχρι τώρα, η συρρίκνωση αφορούσε ελληνικές κοινότητες που ήταν αρκετά μακριά από τα σύνορα της Ελλάδας. Τώρα η συρρίκνωση έφθασε να αγγίξει τα σύνορά μας, για να μην μιλήσουμε για τη πληθυσμιακή αιμορραγία που παρατηρείται με τη φυγή της νεολαίας στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης, ούτε για τον αφελληνισμό των Ελλήνων που επιχειρείται από την ομάδα των ανθελλήνων που έχει καταλάβει το υπουργείο Παιδείας.

Καιρός να αφυπνιστούμε.

Σάββας Καλεντερίδης