4 Νοέμβριος 2016, 20:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2016, 20:26

Τούρκος αρθρογράφος για δηλώσεις Ερντογάν: Άρα η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική;

  • Παρέμβαση ΗΠΑ σε Τουρκία για όσα έγιναν στην Αγια-Σοφιά
    (Φωτ.: EPA)

Με ένα δημοσίευμα-φωτιά, και με τίτλο: «Άρα η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική;» ο αρθρογράφος της Hürriyet, Μπουράκ Μπεκντίλ,σχολιάζει τις ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τα περιβόητα... σύνορα της καρδιάς του.

Χαρακτηριστική του περιεχομένου είναι η επωδός του: Ο κ. Ερντογάν ισχυρίζεται ότι παραδίδει μαθήματα ιστορίας σε όλους. Θα πρέπει όμως πρώτα να παραδεχτεί ότι η Ιστορία δεν ξεκίνησε το 1071 ή το 1453.

Παραθέτουμε το άρθρο του Μπουράκ Μπεκντίλ από την αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας, μεταφρασμένο από το pontos-news.gr:

Ορισμένοι παρατηρητές συμβουλεύουν τον τελευταίο καιρό τις ξένες κυβερνήσεις να μην ανησυχούν πάρα πολύ για τις επιθετικές, αλυτρωτικές δηλώσεις της Τουρκίας (αυτές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), διότι κατά κύριο λόγο είναι για εσωτερική κατανάλωση και όχι για το ξένο κοινό. Λοιπόν, και ναι και όχι.

Είναι αλήθεια ότι η αναθεωρητική/εθνικιστική ρητορική πουλάει στην αγορά ιδεών της Τουρκίας (και, όλο και περισσότερο, και σε άλλες χώρες). Είναι επίσης αλήθεια ότι το πλέον διακριτό κοινό στόχευσης του κ. Ερντογάν είναι, φυσικά, ο μέσος Τούρκος ψηφοφόρος, αυτός που μπορεί να «τσιμπήσει» από την αλυτρωτική ρητορική των ελκυστικών εθνικιστικών ισχυρισμών όπως: «το ένδοξο παρελθόν μας», «η μεγάλη αδικία που υπέστη το σπουδαίο έθνος μας πριν από έναν αιώνα», «η δίκαιη ανάγκη για αποκατάσταση του λανθασμένου ρου της ιστορία» ή «μια μέρα θα αναβιώσουμε την αυτοκρατορία μας». Αν προσθέσετε σε αυτά την ρητορική «είμαστε οι πιο ευσεβείς μουσουλμάνοι», δεν θα κερδίσετε απλά έναν ψηφοφόρο αλλά έναν αφοσιωμένο οπαδό που θα είναι προετοιμασμένος να πεθάνει ή να σκοτώσει για σας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν στοχεύει στον μέσο Τούρκο ψηφοφόρο δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ίδιος, ολόψυχα πιστεύει σε αυτά που λέει ή, ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να μετατρέψει τη ρητορική του σε μια παράλογη ενέργεια, αν από εσφαλμένο υπολογισμό κρίνει πως η Τουρκία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να «διορθώσει τον λανθασμένο ρου της ιστορίας», σύμφωνα και με τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Μπουράκ Μπεκντίλ προειδοποιεί τον Ταγίπ Ερντογάν ότι η λογική και η στάση του μπορεί να του γυρίσουν μπούμερανγκ.

Επιπλέον, η τροφοδότηση με μια τέτοια αίσθηση, μιας κοινωνίας γνωστής για την ξενοφοβία της, την νοοτροπία του απομονωτισμού και μια συλλογική επιθυμία επιστροφής στις μέρες της δόξας, είναι μακροπρόθεσμα δυνάμει πολιτικά επικίνδυνη δεδομένου ότι κάποιος από τους οι 18άρηδες σημερινούς «στρατιώτες» του Ερντογάν είναι πιθανόν να γίνει σε μερικές δεκαετίες ο Τούρκος ηγέτης –ένας άλλος και πολύ πιο άγριος Ερντογάν.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η ρητορική του κ. Ερντογάν δεν στερείται μόνο κοινής λογικής αλλά είναι και ασυνεπής. Ξεχάστε την τελευταία αλυτρωτική του ομιλία, η οποία ανέφερε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είχε σήμερα 3,5-4 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα γης αντί για τα 780.000. Θα μπορούσε να έχει. Αλλά δεν έχει. Γιατί, στον μυαλό των ισλαμιστών, μετράει το μέγεθος; Είναι η Τουρκία, με οποιοδήποτε αξιόπιστο διεθνές κριτήριο, χώρα καλύτερη από την Ελβετία π.χ., η οποία εκτείνεται σε 41.000 τετρ. χλμ. ή το 5% της τουρκικής γης;


(Φωτ.: EPA / Λ. Πιταράκης)

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. «Αυτά τα νησιά, κάτω από την μύτη μας, ήταν δικά μας» είπε. «[Σε αυτά τα νησιά] υπάρχουν τα μνημεία μας, η ιστορία μας, τα τζαμιά μας […]». Αλήθεια είναι.

Η εφαρμογή της ίδιας λογικής όμως έναντι της σημερινής Τουρκίας, μπορεί να οδηγήσει σε αξιώσεις που σίγουρα δεν θα αρέσουν στον κ. Ερντογάν.

Εάν «η κατοχή χώρων λατρείας, ιστορίας και μνημείων [από το παρελθόν]» σε ξένες χώρες δίνει το δικαίωμα σε άλλες χώρες να διεκδικούν εδάφη, τότε εμείς οι Τούρκοι θα πρέπει να μαζέψουμε τα πράγματά μας και να υπομείνουμε τα βάσανα ενός μακρινού ταξιδιού σε κάποια μακρινή στέπα.

Ξεχάστε τα αμέτρητα μνημειακά και ιστορικά σημάδια στα εδάφη της Ανατολίας που ανήκουν στην προ των Τούρκων εποχή· κρατήστε μόνο ότι, πρώτον, η ελληνορθόδοξη μητροπολιτική βασιλική στην Κωνσταντινούπολη, που οι οπαδοί του Ερντογάν τόσο παθιασμένα θέλουν να μετατρέψουν σε τζαμί, χτίστηκε το 537 μ.Χ. ή 816 χρόνια πριν από την οικοδόμηση του πρώτου τεμένους στην πόλη, και δεύτερον, όταν ο κ. Ερντογάν μιλά συχνά για τους «στόχους 2071», που αναφέρεται στο 1071 όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τμήματα της Ανατολίας, παραδέχεται ότι υπήρχαν μη τουρκικοί πολιτισμοί, τόποι λατρείας και ιστορίας στα εδάφη που είναι σήμερα η Τουρκία.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως οι μη τουρκικοί πολιτισμοί μπορούν να εγείρουν νόμιμες διεκδικήσεις επί της σημερινής Τουρκίας. Όπως και η οθωμανική ιστορία ή τα τζαμιά σε γειτονικές χώρες δεν θα έπρεπε να πυροδοτήσουν νόμιμη αξίωση της Τουρκίας στα σημερινά «ξένα εδάφη».

Ο κ. Ερντογάν ισχυρίζεται ότι παραδίδει μαθήματα ιστορίας σε όλους. Θα πρέπει όμως πρώτα απ’ όλα, να παραδεχτεί ο ίδιος ότι η ιστορία δεν ξεκίνησε το 1071 ή το 1453.