4 Νοέμβριος 2016, 15:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2016, 15:54

Σε στυλ σικελικής μαφίας η μεγαλύτερη σπείρα διαρρηκτών που έδρασε στην Ελλάδα

Με ορμητήριο τη δυτική Αττική και δομημένο με στυλ σικελικής μαφίας (δηλαδή με βάση τους οικογενειακούς δεσμούς), το μεγαλύτερο δίκτυο κλοπών και διαρρήξεων που έχει δράσει ποτέ στην Ελλάδα έκανε… δουλειές με επαγγελματικό τρόπο, και στόχευε σπίτια κυρίως σε ακριβές περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η δράση του δικτύου είχε επεκταθεί σε Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα και Ορεστιάδα.

Στην αστυνομική επιχείρηση σύλληψης που πραγματοποιήθηκε χθες συμμετείχαν πάνω από 1.000 αστυνομικοί και 37 δικαστικοί λειτουργοί.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, παρουσιάζοντας σήμερα την ελληνική Κόζα Νόστρα, την οποία δημοσιεύματα αποκαλούν «μαφία των Ρομά» εξαιτίας της καταγωγής των περισσότερων μελών της, τόνισε ότι διέθετε ποιοτικά χαρακτηριστικά «επαγγελματικού τύπου»· η υποταγή και πειθαρχία στην ιεραρχία ήταν πλήρης ενώ ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός ήταν άφθονος.


Ένα μικρό μέρος των κλοπιμαίων (φωτ.: ΕΛΑΣ)

Συνολικά συνελήφθησαν 41 μέλη του εγκληματικού δικτύου (38 ημεδαποί, ένας Σύρος, μία Αλβανίδα και ένας ομογενής από το Καζακστάν). Ταυτόχρονα, έχουν ταυτοποιηθεί 48 άτομα. Στη σπείρα συμμετείχαν και αστυνομικοί, ενώ εμπλοκή φέρεται να έχει και ένας επιχειρηματίας, γνωστός στους κοσμικούς κύκλους. Ο συγκεκριμένος φέρεται να υποδείκνυε τις βίλες των διάσημων που θα χτυπούσε η ομάδα, ενώ του καταλογίζεται και ρόλος κλεπταποδόχου.

Κατά τις εφόδους της Αστυνομίας κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 600.000 ευρώ σε μετρητά, βιβλιάρια τραπέζης, 120 κιλά ασημιού σε ράβδους, φύλλα χρυσού, χρυσές λίρες, πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων μεγάλης αξίας, και περισσότερα από 60 πολυτελή οχήματα.

Ο τζίρος της ελληνικής Κόζα Νόστρα ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Θεωρείται ότι έχουν κάνει πάνω από 2.000 διαρρήξεις και κλοπές.

Το δίκτυο θεωρείται ότι αποτελούνταν από δύο ομάδες που δρούσαν ξεχωριστά αλλά συνεργάζονταν στενά. Είχε πέντε αρχηγούς, που έκαναν πολυτελή ζωή, και οργάνωναν τις αντίστοιχες υποομάδες. Τα κλοπιμαία προωθούνταν σχεδόν αμέσως σε συγκεκριμένους κλεπταποδόχους, οι οποίοι έχοντας αναπτύξει «κατάλληλο δίκτυο πελατών» τα διέθεταν στην αγορά. Ιδιαίτερο ρόλο είχαν και κοσμηματοπώλες στο Κολωνάκι.


Το γκαράζ της ΓΑΔΑ γέμισε με πολυτελή αυτοκίνητα (φωτ.: ΕΛΑΣ)

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης παρακολουθούσαν μέσω συρμάτων τις συχνότητες του κέντρου Άμεσης Δράσης στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν με σκοπό να ενημερώνουν τους συνεργούς τους. Για τη γρήγορη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν «στόλο» οχημάτων μεγάλης ιπποδύναμης, τα οποία μεταβίβαζαν σε ανυποψίαστα ή και ανύπαρκτα άτομα.