4 Νοέμβριος 2016, 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2016, 15:26

Η πρώτη ποντιακή επιθεώρηση ξεκινά το ταξίδι της στον κόσμο! – Το pontos-news.gr μπήκε στις πρόβες (φωτο, βίντεο)

  • Η πρώτη ποντιακή επιθεώρηση ξεκινά το ταξίδι της στον κόσμο! – Το pontos-news.gr μπήκε στις πρόβες (φωτο, βίντεο)
    Φύγαμε για Φραγκφούρτη και... όπου μας βγάλει ο δρόμος! (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
  • Η πρώτη ποντιακή επιθεώρηση ξεκινά το ταξίδι της στον κόσμο! – Το pontos-news.gr μπήκε στις πρόβες (φωτο, βίντεο)
    Τ. Βαμβακίδης, Στ. Τζελέπης και Γ. Μποσταντζόγλου σε μια ανάπαυλα από την πρόβα στο Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»
  • Η πρώτη ποντιακή επιθεώρηση ξεκινά το ταξίδι της στον κόσμο! – Το pontos-news.gr μπήκε στις πρόβες (φωτο, βίντεο)
    Μια παράσταση, επίκαιρη, με αιχμές και ποντιακό χρώμα

Μια σατιρική νοσταλγική «περιπέτεια» αρχίζει το Σάββατο (5/11) το βράδυ από τη Φραγκφούρτη. Η ποντιακή επιθεώρηση –και όχι μόνο– Ζωή και κόοοοτα με χαβίτς και με κορκότα! θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στο «Saalbau Gallus» της γερμανικής πόλης. Μια παράσταση, ένα... pontische comedy show, όπως το χαρακτήρισαν οι συντελεστές του, με πολύ γέλιο και καυτή σάτιρα. Ένα θεατρικό έργο που στοχεύει να περάσει μηνύματα στην κοινωνία προσεγγίζοντας με σεβασμό την παράδοση του Πόντου.

Πρόκειται για μια επιθεώρηση που η ραχοκοκαλιά της είναι συνδεδεμένη με τον ποντιακό λόγο, το τραγούδι και το χορό, περιλαμβάνει όμως και αρκετές σκηνές που δεν είναι γραμμένες στην ποντιακή διάλεκτο.

Αυτές καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη· του Έλληνα πολίτη που είχε μάθει να την περνά «ζωή και κότα» αλλά σήμερα, με την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο, το έχει… ρίξει στο χαβίτς και τα κορκότα. Ποντιακά εδέσματα με απλά υλικά που έφερναν, γρήγορα και νόστιμα, ένα πιάτο φαΐ στα σπίτια των ανθρώπων.

Μέχρι τώρα, ποντιακή επιθεώρηση είχαν ανεβάσει σύλλογοι ή ερασιτέχνες ηθοποιοί. Είναι η πρώτη φορά όμως όπου μια τέτοιους είδους θεματική παράσταση παίζεται από θίασο καταξιωμένων επαγγελματιών, σε διάφορα μέρα της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Το pontos-news.gr τα έμαθε όλα παρακολουθώντας μια πρόβα.

Ο Γιάννης Μποσταντζόγλου (παίζει και σκηνοθετεί), ο Τάκης Βαμβακίδης, ο Σταμάτης Τζελέπης, ο Αλέξης Παρχαρίδης (τραγουδά και ενσαρκώνει τον… αμίμητο ρόλο της γριάς), η Φανή Αδαμίδου, η Χρύσα Συμεωνίδου, ο Δαμιανός Νικολαΐδης, η Έρρικα Νικολαΐδου, ο Δημήτρης Πιπερίδης (στη λύρα) και οι υπόλοιποι συντελεστές βάζουν με πάθος την καλλιτεχνική τους σφραγίδα στη σκηνή και ξεκινούν με όρεξη για μια μεγάλη περιοδεία εντός κι εκτός συνόρων.

Το διαπιστώσαμε διά ζώσης όταν βρεθήκαμε πριν από δύο ημέρες στο χώρο του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» – εκεί όπου πραγματοποιήθηκε μια από τις τελευταίες πρόβες του θιάσου, λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο με προορισμό την Φραγκφούρτη.

Ενέργεια, διάθεση, προσοχή στη λεπτομέρεια αλλά και πολύ δυνατή «χημεία» ανάμεσα στους πρωταγωνιστές συνέθεσαν το σκηνικό της πρόβας. Ενδεικτικό του καλού κλίματος που υπήρχε στην πρόβα, είναι το παρακάτω βίντεο με τους δύο γνωστούς ηθοποιούς, τον Σταμάτη Τζελέπη και τον Τάκη Βαμβακίδη, να κάνουν… ζέσταμα για μια σκηνή του έργου.

Τι έχει να προσφέρει η συγκεκριμένη παράσταση στο κοινό; Πώς αντιμετωπίστηκε (σκηνοθετικά) ο ποντιακός ελληνισμός και ο διωγμός από τις αλησμόνητες πατρίδες; Γιατί επιλέχθηκε η γερμανική πόλη ως πρώτος προορισμός; Απαντήσεις δίνει ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, στο βίντεο που ακολουθεί, όπου εκτός των άλλων αποκαλύπτει τις μακρινές του ρίζες στην Αμάσεια του Πόντου.

Η ποντιακή παράσταση Ζωή και κόοοοτα με χαβίτς και με κορκότα! είναι γραμμένη από την πένα των Δημήτρη Πιπερίδη και Κώστα Βαμβακίδη. Ο τελευταίος, αδερφός του πρωταγωνιστή και πρώην ανώτατος δικαστικός, εξηγεί στην κάμερα του pontos-news πώς «γεννήθηκε» αυτό το έργο, τι πραγματεύεται, αν μπορούν να το παρακολουθήσουν άνετα και όσοι δεν μιλούν την ποντιακή διάλεκτο.

Μια μικρή γεύση, ωστόσο, από τις στιγμές που η σκηνή «πλημμυρίζει» Πόντο είναι το βίντεο που ακολουθεί. Ο Τάκης Βαμβακίδης παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό σκετσάκι από το έργο.

Εδώ μπορείτε να δείτε το καστ των ηθοποιών καθώς και όλους τους συντελεστές της παράστασης, στην οποία χορηγός επικοινωνίας είναι το pontos-news.gr.

Αναφορικά με το πρόγραμμα, μετά την παράσταση στην Φραγκφούρτη ακολουθεί η Καβάλα (4 Δεκεμβρίου 2016, 21:00) και η Πτολεμαΐδα (11 Δεκεμβρίου 2016, 17:30). Οι Σιταγροί Δράμας (22 Ιανουαρίου, 18:30) είναι ο πρώτος σταθμός του θιάσου το νέος έτος (2017), και έπονται Νάουσα (23 Ιανουαρίου, 21:00) και Βέροια (25 Ιανουαρίου). Επίσης, έχουν κλειστεί παραστάσεις (χωρίς ακριβείς ημερομηνίες ακόμη) για το καλοκαίρι του 2017 στην Ελασσόνα και τη Λάρισα, καθώς και από τον Σύλλογο Ποντίων Εύβοιας «Οι Κομνηνοί».


Η χορογράφος της παράστασης και πρόεδρος του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας, Σοφία Σαββίδου, στην κάμερα του pontos-news.gr

Να τονιστεί επίσης ότι –σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιήσει μέχρι τώρα οι διοργανωτές– στις πόλεις που είναι προγραμματισμένο να δοθούν παραστάσεις, θα συμμετέχουν με τα χορευτικά τους τμήματα οι τοπικοί σύλλογοι Ποντίων καθώς και τα αντίστοιχα τμήματα της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας και Βέροιας.

Κείμενο: Χρήστος Τέλιος.
Φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Gallery
Εκδηλωσεις