22 Σεπτέμβριος 2013, 09:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:04

Υποδεχόμαστε το Φθινόπωρο. Την εποχή που εμπνέει την τέχνη

  • Υποδεχόμαστε το Φθινόπωρο. Την εποχή που εμπνέει την τέχνη

Φθινόπωρο μελαγχολικό, ρομαντικό, μαγικό. Η φύση προσφέρει μια πανδαισία χρωμάτων ικανή να εμπνεύσει ζωγράφους, ποιητές και στιχουργούς.

Έχουν γραφτεί άπειρα ποιήματα και τραγούδια εμπνευσμένα από αυτή την εποχή του χρόνου που είναι η μετάβαση από το καλοκαίρι στον χειμώνα. Έχουν δημιουργηθεί πίνακες ζωγραφικής που προσπαθούν να συναγωνιστούν την χρωματική μαγεία της φύσης.

Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στις 23:44 ώρα Ελλάδος, το βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, υποδέχεται επισήμως το φθινόπωρο, καθώς την ώρα εκείνη θα λάβει χώρα η φετινή φθινοπωρινή ισημερία. Αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα εγκαινιασθεί η άνοιξη με την εαρινή ισημερία.

Το φθινόπωρο είναι μια από τις εποχές που σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί θλίψη, επειδή η φύση αρχίζει να αλλάζει και ετοιμάζεται να υποδεχθεί το χειμώνα.

Στην εύκρατη ζώνη το φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής. Τα φυλλοβόλα δένδρα χάνουν το φύλλωμά τους, τα χρώματα στη φύση είναι διαφορετικά και ξεκινούν οι πρώτες βροχές, που προετοιμάζουν το έδαφος μεταφέροντας βαθύτερα τα άλατα, μεταλλικά στοιχεία και τις θρεπτικές ουσίες για την επερχόμενη σπορά.

Καλό θα είναι να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας και να τον θωρακίσουμε εν όψει του χειμώνα για να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται χωρίς ιώσεις και προβλήματα.

Στον Πόντο αλλά και στα χωριά της Ελλάδας τα παλαιότερα χρόνια οι άνθρωποι προετοιμάζονταν για το χειμώνα κάνοντας προμήθειες και διάφορες άλλες δουλειές στα σπίτια τους.

Το Pontos-News.Gr σας αφιερώνει το "Φθινόπωρο" του Σταμάτη Σπανουδάκη που μπορείτε να ακούσετε στο τέλος του κειμένου.

Καλό φθινόπωρο!

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Σχετικά άρθρα:

Έρχεται το πιο κρύο φθινόπωρο των τελευταίων ετών;

Το Φθινόπωρο στον Πόντο και τα έθιμα του

Φθινόπωρο: Ετοιμάζουμε τον οργανισμό μας για τον χειμώνα

Πρωτοβρόχια και εποχιακή κατάθλιψη

14 υπέροχες φθινοπωρινές φωτογραφίες