2 Νοέμβριος 2016, 22:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2016, 23:18

Ιβάν Σαββίδης: Ναι, θέλω να αγοράσω τη «Σουρωτή»

  • Ιβάν Σαββίδης: Ναι, θέλω να αγοράσω τη «Σουρωτή»
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το έντονο ενδιαφέρον του να γίνει ο βασικός μέτοχος και ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Σουρωτή Α.Ε.» εκδήλωσε απευθυνόμενος σε μετόχους και εργαζόμενους της εταιρείας, παρουσία μελών του ΔΣ της, αλλά και εκπροσώπων τής αυτοδιοίκησης της περιοχής που έχει μέρος των μετοχών, ο επιχειρηματίας και ήδη μέτοχος, Ιβάν Σαββίδης. Η συνάντηση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του δημοτικού διαμερίσματος Σουρωτής, που ανήκει στον Δήμο Θέρμης.

«Ναι, θέλω να αγοράσω τη Σουρωτή. Θέλω πολύ να την αγοράσω. Θέλω να συνδέσω την τύχη μου με αυτή την επιχείρηση, η οποία έχει ιστορία 100 ετών. Είναι πάντα καλύτερο μια ποιοτική, πολύτιμη πέτρα να την κάνεις διαμάντι» είπε ο Ιβάν Σαββίδης.

Πρόσθεσε ότι ενώ η «Σουρωτή» είναι μια «μικρή επιχείρηση, δεν χρωστά πουθενά» και έχει δυνατότητες να κερδίσει ένα μεγαλύτερο «ευρωπαϊκό και όχι μόνο» μερίδιο αγοράς. Σημείωσε ότι από πιο παλιά είχε προσέξει τις δυνατότητες της, χωρίς όμως να κινηθεί για την εξαγορά της, σεβόμενος την παράδοση και τους ανθρώπους της. Το αποφάσισε όμως όταν κάποιοι από αυτούς «τον εμπιστεύτηκαν» και του το πρότειναν και αφού στο μεταξύ είχε προηγηθεί η απόκτηση του 20% των μετοχών από την Coca Cola.

«Εγώ δεν μπαίνω ποτέ σε κανένα χώρο ανοίγοντας την πόρτα με το πόδι· προσπαθώ να ανοίξω την πόρτα, για να μπορώ να μπω» είπε.

Ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε πεπεισμένος ότι σε λίγες ημέρες θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών, το 51%, και θα κάνει πρόταση προς την Coca Cola διευκρινίζοντας, ότι ο ίδιος είναι ένας επιχειρηματίας «κοινωνικά προσανατολισμένος», με σεβασμό στις παραδόσεις και στις θέσεις εργασίας κι όχι στην απόκτηση κέρδους «ανεξαρτήτως τιμήματος». «Επειδή εγώ θα είμαι πάντα κοινωνικά προσανατολισμένος είτε θα πρέπει να δεχθούν αυτούς του όρους είτε θα πρέπει να χωρίσουν», είπε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση, εάν του αντιπροτείνει η πολυεθνική να της πουλήσει το ποσοστό του, απάντησε ότι αυτό δεν είναι ένα ενδεχόμενο που έχει σκεφτεί μέχρι στιγμής, καθώς ο ίδιος ήρθε με πρόθεση να αγοράσει. «Αν σήμερα η Coca Cola δεν πουλήσει τις μετοχές της, εγώ σε ένα χρόνο θα τις αγοράσω πιο φθηνά» είπε ο Ιβάν Σαββίδης. Πρόσθεσε ότι για να αναπτύξει την εταιρία «ο σωστότερος τρόπος είναι να γίνει ό,τι έγινε και στον ΠΑΟΚ» δηλαδή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε άλλο σημείο είπε ότι για να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα του αρκούσε ένα επαρκές ποσοστό, ώστε σε συνεργασία με άλλους μετόχους, να το κάνει. Διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για μερίσματα και ίσως αυτό γίνει σε επτά χρόνια.

Για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του εργοστασίου και της εταιρείας, με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, με βελτίωση του μάρκετινγκ και των πωλήσεων και με το υπάρχον και ίσως και περισσότερο προσωπικό, ο Ιβάν Σαββίδης εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιχείρηση, τόνισε, μπορεί να γίνει το επίκεντρο μιας περιοχής με ευρύτερο ενδιαφέρον για επισκέπτες ιαματικού, αλλά και θρησκευτικού τουρισμού, επισημαίνοντας και την ύπαρξη του μοναστηριού του γέροντα Παϊσίου. Υπολόγισε ότι μέσα σε ένα χρόνο ίσως να χρειαστούν, επιπλέον, 50-70 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, αλλά υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, μπορούν δημιουργηθούν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή.

«Θα διατηρήσουμε τις μετοχές μας, αλλά δεν θα βάλουμε εμπόδια στον επιχειρηματία, που έχει στόχο το μεγάλωμα της Σουρωτής και την αύξηση των θέσεων εργασίας», είπε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Ο Δήμος κατέχει το 16% των μετοχών. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παππάς (η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέχει 4-4,5%) αλλά και ο σημερινός πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Λόλας, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη σημερινή μέρα.