1 Νοέμβριος 2016, 11:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Νοέμβριος 2016, 11:15

Το 30% των θανάτων από καρκίνο σχετίζονται με το κάπνισμα

  • ΗΠΑ: Σχέδια για μείωση της νικοτίνης στα τσιγάρα

Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους που πεθαίνουν από καρκίνο στις ΗΠΑ έχει νοσήσει λόγω καπνίσματος ή από αιτία σχετική με αυτό.

Και από αυτούς τους ανθρώπους τα τρία τέταρτα έφυγαν από καρκίνο των πνευμόνων.

Όπως προκύπτει από νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, πρόκειται συγκεκριμένα για το 28,6% όλων των θανάτων από καρκίνο στην αμερικανική επικράτεια. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ζοανί Λορτέ-Τιελάν της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου στην Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, σύμφωνα με τους New York Times και το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν τους παράγοντες κινδύνου για διαφορετικές μορφές καρκίνου. Η ανάλυση έδειξε ότι το κάπνισμα ενέχεται κατά μέσο όρο στο 22,9% των θανάτων γυναικών από καρκίνο και στο 33,7% των θανάτων ανδρών άνω των 35 ετών.


(Φωτ.: 2minutemedicine.com)

Η έρευνα δείχνει σημαντικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις από πολιτεία σε πολιτεία των ΗΠΑ, με ποσοστά που κυμαίνονται από 8% έως 40%. Στον αμερικανικό νότο, όπου καλλιεργείται το 95% του αμερικανικού καπνού, η συμβολή του καπνίσματος στους θανάτους είναι η υψηλότερη.

Παρόλα αυτά, μόνο το ένα τρίτο των αμερικανικών πολιτειών απαγορεύουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους!

Επιπλέον, καμία πολιτεία δεν ακολουθεί τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να φορολογεί τα τσιγάρα στο 75% της λιανικής τιμής τους. 

Οι καρκίνοι που κατ' εξοχήν συνδέονται με το κάπνισμα, είναι των πνευμόνων, του στόματος-φάρυγγα, της οξείας μυελογενής λευχαιμίας, του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, της τραχείας, της μήτρας, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. «Ο κίνδυνος για θάνατο από καρκίνο των πνευμόνων μειώνεται σταδιακά μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά δεν επιστρέφει στο επίπεδο κάποιου που δεν κάπνισε ποτέ. Όμως σχεδόν όλος ο πρόσθετος κίνδυνος θανάτου από αυτή τη μορφή καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί, αν κανείς κόψει το κάπνισμα πριν τα 40 του», δήλωσε η Λορτέ-Τιελάν.

Η μελέτη έλαβε υπόψη της μόνο τα παραδοσιακά τσιγάρα και όχι τα πούρα, το κάπνισμα σε πίπα ή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.