29 Οκτώβριος 2016, 17:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2016, 16:35

Η μυστική διαθήκη του Κεμάλ και η Θεσσαλονίκη

  • Η μυστική διαθήκη του Κεμάλ και η Θεσσαλονίκη

Τώρα που φαίνεται ότι συνταράσσονται τα θεμέλια της Μεσοποταμίας και η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με το φάσμα της ομοσπονδοποίησης, έχουν αρχίσει να έρχονται στην επιφάνεια τα σχέδια όχι του βαθέος κράτους, αλλά της βαθιάς Τουρκίας.

Με αφορμή την επιχείρηση στη Μοσούλη και τις δηλώσεις Ερντογάν για τα σύνορα της… ψυχής του, δηλαδή την Θεσσαλονίκη, την Θράκη, τα νησιά, το Χαλέπι, την Μοσούλη και το Κιρκούκ, κυκλοφόρησε δημοσίευμα για τη μυστική διαθήκη του Μουσταφά Κεμάλ και για το σχέδιο του Οζάλ να στείλει στρατεύματα και να προσαρτήσει τη Μοσούλη, συμμετέχοντας στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», του 1991.

Με βάση δήλωση του Γιαλτσίν Κοτσάκ, παλαιού βουλευτή του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ), που είχε ιδρύσει ο Τουργκούτ Οζάλ, ο Κεμάλ είχε μυστική διαθήκη για τη Μοσούλη. Αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι «ο Ατατούρκ είχε πει τα εξής στον Αμερικανό στρατηγό Mac Artruhur, σε συνομιλία που είχε μαζί του το 1937: Αν μου το επιτρέψει ο Θεός κατά τη διάρκεια της ζωής μου, θα ξαναπάρω πίσω τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τα νησιά. Θα προσαρτήσω και θα κάνω μέρος της Τουρκικής επικράτειας την Θεσσαλονίκη και την Δυτική Θράκη.


Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ

»Αυτή είναι η διαθήκη του Κεμάλ. Αυτή τη διαθήκη την γνώριζε ο Ινονού. Ακόμα και ο Ετσεβίτ μου είχε μιλήσει γι’ αυτήν και μου είχε πει πως "όταν ο Ισμέτ Ινονού ήταν γενικός γραμματέας, με φώναξε και μου είπε: Δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες και δεν μπορέσαμε να τα πάρουμε. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι καλό για την Τουρκία να πάρει τη Μοσούλη. Μην το ξεχνάς αυτό"».

Ο Ετζεβίτ με τη σειρά του, μεταβίβασε αυτήν τη διαθήκη στον πρόεδρο Αχμέτ Νετζτέτ Σεζέρ. Ο Ετζεβίτ είχε πει στον Σεζέρ ότι «εγώ μόλις βρήκα κατάλληλες συνθήκες, πήρα την Κύπρο».

Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρεται στον Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος επιχείρησε να κάνει πράξη τη διαθήκη, το 1991, όταν δέχτηκε πρόταση των Αμερικανών να συμμετέχει η Τουρκία στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» με αντάλλαγμα τη Μοσούλη. Τότε, μπροστά στην επιμονή του Οζάλ, παραιτήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Νετζίπ Τορουμτάι με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί το όνειρο του Οζάλ, ο οποίος έλεγε: «Αν συμμετέχουμε στην επιχείρηση, θα βάλουμε ένα και θα πάρουμε τρία».

Μάλιστα, αναφέρεται και σχετική συνομιλία του Τουργκούτ Οζάλ με τον Τζορτζ Μπους:

Μπους: Εμείς θα μπούμε από νότο κι εσείς από βορρά. Έχετε δικαιώματα στο Κιρκούκ και την Μοσούλη. Πάρτε τα.
Οζάλ: Κύριε Μπους, σήμερα μας λέτε να μπούμε, όμως αύριο θα μας πείτε να βγούμε.
Μπους: Ποιος βγήκε από ένα μέρος που μπήκε με στρατό, για να βγείτε κι εσείς; Μπήκατε στην Κύπρο, μετά βγήκατε;

Από την άλλη πλευρά, ο αδελφός του Οζάλ, ο Κορκούτ, δηλώνει για το ίδιο θέμα ότι «υπήρχε μυστική συμφωνία του αδελφού μου με τον Μπους για το Κιρκούκ και τη Μοσούλη. Ο Μπους είχε πει στον αδελφό μου να ειβάλουμε από βορρά, για να προελάσουν οι Αμερικανοί πιο εύκολα στη Βαγδάτη. Μετά του είπε ότι η Τουρκία μπορεί να παραμείνει στο Κιρκούκ και την Μοσούλη».

Όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, είναι οι φωνές της βαθιάς Τουρκίας που έρχονται σιγά σιγά στην επιφάνεια επειδή, όπως είπαμε, το διάστημα αυτό συνταράσσονται τα θεμέλια της Μεσοποταμίας.

Όπως βλέπουμε, η βαθιά Τουρκία είναι αυτή που μιλάει με το στόμα του Ερντογάν, ο οποίος κάνει τις γνωστές αναφορές στην Θεσσαλονίκη, την Θράκη και τα νησιά. Είναι η μυστική διαθήκη του Μουσταφά Κεμάλ, που μεταβιβάζεται από πρόεδρο σε πρόεδρο και όχι η διαμάχη ισλαμιστών με κεμαλιστές. Θα πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να μάθουμε να «διαβάζουμε» και τις δηλώσεις των Τούρκων επισήμων αλλά και την πορεία των εξελίξεων.

Οι καιροί γαρ ου μενετοί.

Του Σάββα Καλεντερίδη