27 Οκτώβριος 2016, 14:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2016, 13:49

Σκληρή απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην κυβέρνηση

  • Σκληρή απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην κυβέρνηση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Λίγες ώρες μετά την ψυχρολουσία στο κυβερνητικό στρατόπεδο από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απαντά στο Μαξίμου χρησιμοποιώντας αρκετά υψηλούς τόνους. Χωρίς να την κατονομάζει, η ανακοίνωση εστιάζει στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ολομέλειας, που έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 2α του «νόμου Παππά».

«Κρίνουμε με βάση το Σύνταγμα, χωρίς να υπολογίζουμε σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.  

Δικαστές και εισαγγελείς τονίζουν ότι οι επιθέσεις της κυβέρνησης κατά τις Δικαιοσύνης είναι αδικαιολόγητες, και «πρώτη φορά τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση».

Σηκώνοντας μάλιστα το γάντι, σε σχέση με τα όσα είπε χθες η Όλγα Γεροβασίλη, λένε: «Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα μνημόνια, το “κούρεμα” των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σαν να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι το Μαξίμου επιρρίπτει στο δικαστήριο την ευθύνη ότι με την απόφασή του παρεμποδίζει την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Πάνω σε αυτό απαντά: «Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της συνταγματικής νομιμότητας».

Η ανακοίνωση καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι στη Δημοκρατία δεν νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών, και ότι η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας «και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη».