27 Οκτώβριος 2016, 08:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2016, 08:27

Νέο σοκ για τους συνταξιούχους

  • Νέο σοκ για τους συνταξιούχους

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο των συνταξιούχων, που κάθε μήνα υφίστανται και νέο «ψαλίδισμα» των συντάξεών τους, αλλά για διαφορετικό λόγο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από Τετάρτη το απόγευμα, που ξεκίνησε η καταβολή των κύριων συντάξεων, μέχρι και το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου, που θα καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις, περίπου 500.000 συνταξιούχοι θα δουν να κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μειωμένες αποδοχές εξαιτίας της αναδρομικής εφαρμογής περικοπών οι οποίες επιβλήθηκαν με τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Ειδικότερα, περίπου 250.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν διπλές κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα διαπιστώσουν νέες απώλειες στις συντάξεις του Νοεμβρίου (η καταβολή τους από το ΙΚΑ ξεκίνησε, ενώ από τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ θα γίνει το απόγευμα της 31ης Οκτωβρίου). Ο λόγος είναι η αναδρομική παρακράτηση της εισφοράς 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Η εισφορά επιβάλλεται από τον περασμένο μήνα και στις δεύτερες συντάξεις, όμως το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον περασμένο Ιούλιο. Έτσι, από τη σύνταξη Νοεμβρίου αρχίζει η μηνιαία αναδρομική επιβολή της παρακράτησης για το διάστημα Ιουλίου-Οκτωβρίου.

Άλλοι 250.000 συνταξιούχοι θα δουν ότι έχει μπει «μαχαίρι» στην επικουρική σύνταξή τους το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου, όταν θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Αιτία είναι η αναδρομική εφαρμογή των περικοπών που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις. Οι μειώσεις αυτές έπρεπε να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο, αλλά επιβλήθηκαν για πρώτη φορά σε ορισμένους τομείς του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) τον Αύγουστο, σε άλλους τομείς τον Σεπτέμβριο και σε άλλους τον Οκτώβριο.

Έτσι, για παράδειγμα, σε ασφαλισμένο με επικουρική σύνταξη ύψους 200 ευρώ, που υπέστη μείωση 100 ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, θα πρέπει να παρακρατηθούν συνολικά 200 ευρώ για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Το ανώτατο όριο παρακράτησης είναι τα 50 ευρώ, συνεπώς θα τα πρώτα 50 ευρώ θα του παρακρατηθούν από την επικουρική σύνταξη Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις παρακρατήσεις ύψους 50 ευρώ στις επικουρικές Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.