26 Οκτώβριος 2016, 10:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτώβριος 2016, 10:06

Αυξήσεις... προκαταβολικά στα τσιγάρα

  • Αυξήσεις... προκαταβολικά στα τσιγάρα

Μπορεί η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017, οι πρώτες ανατιμήσεις όμως αποτελούν ήδη γεγονός. Την αρχή έκανε η «Παπαστράτος» που προχώρησε σε αυξήσεις της τάξης των 20 λεπτών το πακέτο, ενώ αντίστοιχη ή και λίγο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση από το νέο χρόνο, ανεβάζοντας συνολικά την τιμή του πακέτου κατά 40-50 λεπτά.

Δηλαδή, η μέση τιμή για ένα πακέτο τσιγάρα θα διαμορφωθεί στα 4,16 ευρώ. Η καπνοβιομηχανία είχε προειδοποιήσει ότι η φορολογική επιβάρυνση θα οδηγήσει σε ανατίμηση κατά 0,40-0,50 λεπτά ανά πακέτο, σημειώνοντας ότι η νέα αύξηση του φόρου δεν μπορεί να απορροφηθεί, καθώς θα φέρει τη φορολογική επιβάρυνση στο 90% της τιμή του προϊόντος.

Η εταιρία έλαβε την απόφαση να προχωρήσει, πριν από την εκπνοή του 2016, στην εν λόγω αύξηση τιμής, προκειμένου να μην επέλθει απότομη αύξηση στον τελικό καταναλωτή στις αρχές του 2017. Την κίνηση της «Παπαστράτος» αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες καπνοβιομηχανίες, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την τσέπη των καπνιστών, αλλά και θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων για το κράτος.

Κι αυτό γιατί τα προηγούμενα χρόνια έχει φανεί στην πράξη ότι οι ανατιμήσεις στα προϊόντα καπνού ενισχύουν το λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της γνωστής εταιρείας KPMG, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην ΕΕ στην κατανάλωση τσιγάρων που έχουν παραχθεί νόμιμα σε άλλες χώρες και στη συνέχεια εισήχθησαν λαθραία. Οι αναλογούντες φόροι που χάθηκαν από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων το 2015 στην Ελλάδα υπολογίζονται στα 637.000.000 ευρώ.