24 Οκτώβριος 2016, 19:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2016, 19:14

Η Νέα Σμύρνη αποχαιρέτησε τον Μπάμπη Μπεχλιβανίδη

  • Η Νέα Σμύρνη αποχαιρέτησε τον Μπάμπη Μπεχλιβανίδη

«Κατάγομαι από γονείς πρόσφυγες, από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Τα πρώτα μου, νηπιακά χρόνια, τα πέρασα στις παράγκες των προσφύγων, στο Δουργούτι. Εκεί, πολύ μικρός, έζησα τη φτώχεια, την κοινωνική αδικία, και είχα τα πρώτα μου πολιτικά ακούσματα». Με αυτό τον τρόπο ο Μπάμπης Πεχλιβανίδης περιέγραφε τον εαυτό του, στο τιμητικό ντοκιμαντέρ που ετοίμασε γι' αυτόν ο Πολιτιστικός Οργανισμός Νέας Σμύρνης.

Γεννημένος το 1929 στο Αγρίνιο, ο ιστορικός δήμαρχος της Νέας Σμύρνης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών. Σήμερα η πόλη του, αλλά και άνθρωποι της ανανεωτικής Αριστεράς, του είπαν το στερνό αντίο.

Ο Μπάμπης Μπεχλιβανίδης την περίοδο της Κατοχής οργανώνεται στην ΕΠΟΝ, ενώ το 1948, δύο μήνες πριν τελειώσει το σχολείο, συλλαμβάνεται για να περάσει τέσσερα χρόνια φυλάκισης στο κολαστήριο της Μακρονήσου.

Αφού παίρνει το απολυτήριο Γυμνασίου, το 1966 δίνει εξετάσεις και ένα χρόνο μετά εγγράφεται στο Πάντειο. Ταυτόχρονα, όμως, εγγεγραμμένος και στα μητρώα των δια βίου κυνηγημένων αριστερών, συλλαμβάνεται πρώτος στην Νέα Σμύρνη στις 21 Απριλίου 1967, ακριβώς οκτώ ημέρες μετά τον γάμο του με την Ελισάβετ Μώρου. Εκείνο το βράδυ οδηγείται μαζί με εκατοντάδες αριστερούς στον Ιππόδρομο, όπου ζει τον θάνατό του καλύτερού του φίλου, Παναγιώτη Ελή.


Ο Μπάμπης Μπεχλιβανίδης τιμάται από τον τότε δήμαρχο Νέας Σμύρνης Γιώργο Κουτελάκη

Εκλέγεται για πρώτη φορά δήμαρχος το 1975 με την υποστήριξη του ΚΚΕ Εσωτερικού και της ΕΔΑ, και οι συμπολίτες του ανανέωσαν τη θητεία του άλλες τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον δημαρχιακό θώκο έως το 1994. Τη χρονιά εκείνη βγαίνει νομαρχιακός σύμβουλος, ενώ ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή νομάρχη στον Τομέα Οικονομικής Ανάπτυξης, μέχρι το 1998.

«Η κληρονομιά που πήρα απ’ τους γονιούς μου, και ιδιαίτερα από τη μάνα μου Σουλτάνα, ήταν να μην ξεχάσω τις ρίζες μου και να διαγράψω από τη ζωή του δύο λέξεις: μίσος και εκδίκηση», έλεγε ο Μπάμπης Μπεχλιβανίδης, και συνέχιζε: «Από 16 χρονών ήμουνα στην αντίσταση, πέρασα πείνα, στρατοδικεία, φυλακές, ξύλο, εξορίες, Κατοχή, δυστυχία, δεν ξέχασα τις ρίζες μου και τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που τους συναντούσα στα καφενεία».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Σμύρνης αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει 1.000 ευρώ στο Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, ενώ η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο νέο δημαρχείο θα ονομαστεί «Αίθουσα Μπάμπη Μπεχλιβανίδη».