24 Οκτώβριος 2016, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2016, 11:37

Από πότε και για πόσο μπορούν τα παιδιά να παρακολουθούν οθόνες

  • Από πότε και για πόσο μπορούν τα παιδιά να παρακολουθούν οθόνες
    (Φωτ.: androidcentral.com)

Οδηγίες για τη χρήση ενός από τους πιο αγαπημένους «φίλους» των παιδιών, των ηλεκτρονικών κάθε είδους, δίνει εκ νέου η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, καθώς όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, γίνονται ολοένα και περισσότερο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

Τρεις είναι οι βασικές συμβουλές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής:

  • καμία οθόνη για τα παιδιά έως 18 μηνών,
  • όχι πάνω από μια ώρα οθόνη για τα νήπια από 2-5 ετών,
  • οι γονείς δεν πρέπει να μπαίνουν στον πειρασμό να δίνουν ηλεκτρονικές συσκευές στα παιδιά τους για να τα καθησυχάζουν, όταν αυτά κλαίνε ή επιζητούν επίμονα την προσοχή των γονιών τους. Eπιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, π.χ. σε επισκέψεις σε γιατρούς.


(Φωτ.: kidsflavorwire.com)

Οι νέες συστάσεις, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pediatrics της Ακαδημίας, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής Μέγκαν Μορένο και τον ελληνικής καταγωγής Δημήτρη Χρηστάκη του πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Σιάτλ, επισημαίνουν την ανάγκη η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών να εξισορροπείται με σωματική άσκηση, επαρκή ύπνο και αρκετό χρόνο με όλη μαζί την οικογένεια για φαγητό ή παιγνίδια.

Σωστό είναι να μη γίνεται χρήση οθονών στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού, ούτε την ώρα του φαγητού. Ένας βασικός κανόνας πρέπει να είναι, επίσης, καμία χρήση οθόνης μία ώρα πριν τον ύπνο.

Όταν τα νήπια χρησιμοποιούν κάποια συσκευή, το ιδανικό θα είναι να πρόκειται για κάποιο τηλεοπτικό ή άλλο πρόγραμμα που μπορούν να παρακολουθήσουν ή για κάποιο ηλεκτρονικό παιγνίδι που μπορούν τα παιδιά να παίξουν μαζί με τους γονείς τους. Ιδίως τα παιδάκια έως δύο ετών δεν μπορούν να μάθουν πολλά από μια ηλεκτρονική συσκευή (ηλεκτρονικό παιδικό βιβλίο, παιδικό βιντεοπαιχνίδι κ.α.), χωρίς τη βοήθεια ενός μεγάλου.


(Φωτ.: marketingland.com)

Αλλά και στα μεγαλύτερα παιδιά, άνω των πέντε ετών, καθώς και στους εφήβους, πρέπει να τίθενται όρια, όσον αφορά τον χρόνο που περνάνε μπροστά σε μια οθόνη, μικρή ή μεγάλη. Η συχνή χρήση οθονών παρεμβαίνει στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου, στον επαρκή ύπνο, στο «χτίσιμο» υγιών διαπροσωπικών σχέσεων κ.α.

Μεγάλη σημασία, κατά τους Αμερικανούς παιδίατρους, έχει το τι κάνει ένα παιδί μπροστά σε μια οθόνη.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει πρόβλημα αν μιλάει στο Skype με τη γιαγιά του ή αν χρησιμοποιεί το Facebook, όταν νιώθει απομόνωση από τους συμμαθητές του, επειδή είναι παχύσαρκος ή ομοφυλόφιλος. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι καλά ή κακά. Αυτό που πραγματικά μετράει, είναι τι κάνει το παιδί με αυτά και πώς τα χρησιμοποιεί» δήλωσε η Μορένο.

Τέλος, η Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στους γονείς να περιορίσουν και οι ίδιοι την υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι, αλλά και όταν βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους, επειδή αυτή η ελλιπής επικοινωνία γονιού-παιδιού βάζει τα θεμέλια για μελλοντική αποξένωση και συγκρούσεις μεταξύ τους.