22 Οκτώβριος 2016, 13:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτώβριος 2016, 13:42

Ιράκ: Αιφνιδιαστικά στη Βαγδάτη ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου

  • Ιράκ: Αιφνιδιαστικά στη Βαγδάτη ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου
    Η επιχείρηση στη Μοσούλη στο επίκεντρο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου στη Βαγδάτη (φωτ.: EPA / Amel Pain)

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ προσγειώθηκε το Σάββατο η Βαγδάτη, όπου πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη για διαβουλεύσεις στο επίκεντρο των οποίων είναι η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης αλλά και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας στην περιοχή.

Αναμένεται να συναντηθεί με τον στρατιωτικό διοικητή του διεθνούς συνασπισμού, τον Αμερικανό στρατηγό Στίβεν Τάουνσεντ, αλλά και με τον ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι.

«Θα συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό και θα λάβουμε την εκτίμησή του σχετικά με το πού βρισκόμαστε στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη», δήλωσε ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

«Είναι η αρχή της επιχείρησης. Αντιμετωπίζουμε θετικά τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν τα πράγματα, κυρίως με την περίπλοκη φύση της επιχείρησης αυτής», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κάρτερ με τον Αμπάντι ενδέχεται να συζητηθούν «σενάρια για την επόμενη ημέρα» στη Μοσούλη, περιλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας, των προσπαθειών σταθεροποίησης της πόλης και τον σχεδιασμό της διοίκησής της. «Πρόκειται για την αναγνώριση του γεγονότος ότι η επιτυχία στη Μοσούλη στην πραγματικότητα σημαίνει περισσότερα από το στρατιωτικό μέρος της επιχείρησης», εξήγησε ο ίδιος.

Στο μεταξύ ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε το Σάββατο μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Καρακός, μιας χριστιανικής πόλης κοντά στη Μοσούλη, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης ξεκίνησε τη Δευτέρα και διεξάγεται με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη μάχη που έχει διεξαχθεί στο Ιράκ μετά την αμερικανική επέμβαση το 2003.


Μαχητές πεσμεργκά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην πόλη Μπασίκα (φωτ.: EPA / Amel Pain)

Ο ιρακινός στρατός προωθείται στη Μοσούλη από τον νότο, ενώ οι Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά κρατούν τα μέτωπα στα ανατολικά και τα βόρεια.

Τέλος στην επιχείρηση του Ισλαμικού Κράτους στο Κιρκούκ
Τερματίστηκε η επίθεση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εναντίον στόχων μέσα και γύρω από την πόλη Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, η οποία είχε ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία.

Ο ταξίαρχος Χάταμπ Όμερ δήλωσε ότι όλοι οι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν είτε από τις δυνάμεις ασφαλείας είτε αφού πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, συνολικά περίπου 100 τζιχαντιστές συμμετείχαν στην επίθεση, η οποία έμοιαζε να είναι μια απόπειρα αντιπερισπασμού, καθώς συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση του ιρακινού στρατού με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και τέσσερις Ιρανοί, ενώ ένας δημοσιογράφος τοπικού τηλεοπτικού δικτύου έχασε τη ζωή του από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή.