20 Οκτώβριος 2016, 10:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2016, 11:23

Μήνυση κατά Ερντογάν από τον Αρμένιο βουλευτή της Τουρκίας Γκάρο Παϊλάν

  • Μήνυση κατά Ερντογάν από τον Αρμένιο βουλευτή της Τουρκίας Γκάρο Παϊλάν

Μήνυση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε ο Αρμένιος βουλευτής της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Γκάρο Παϊλάν, για την ανοχή που έδειξε ο Τούρκος πρόεδρος όταν το πλήθος στην ομιλία του στην Τραπεζούντα, στις 15 Οκτωβρίου, φώναζε αντιαρμενικά συνθήματα. Ο Παϊλάν στράφηκε κατά του Ερντογάν βάσει του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα που απαγορεύει την υποδαύλιση μίσους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Agos», ο Παϊλάν ανέφερε στη μήνυσή του ότι το πλήθος, που δήλωναν οπαδοί του κυβερνώντος AKP, φώναζαν «Οι Αρμένιοι μπάσταρδοι δεν θα μας αποθαρρύνουν».

Ο βουλευτής του HDP τονίζει στη μήνυσή του ότι ούτε ο πρόεδρος, ούτε οι υπουργοί του αντέδρασαν· μίλησε μάλιστα για «σιωπή του προέδρου, ο οποίος υποτίθεται ότι επιφυλάσσει ίση μεταχείριση σε όλους τους πολίτες, σιωπή που ενισχύει τη δύναμη των λόγων του μίσους και διευκολύνει τη στοχοποίηση των Αρμενίων».

Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αρμένιοι δέχονται τέτοιες επιθέσεις, τονίζει ο βουλευτής.

Γκάρο Παϊλάν: Το σύνθημα προσβάλλει τον αρμενικό λαό που ζει σε αυτήν τη γη εδώ και αιώνες, αλλά συνιστά και δήλωση μίσους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο βουλευτής ανέβασε στο twitter απόσπασμα από το πλήθος που φώναζε το επίμαχο σύνθημα. Διακρίνονται, εκτός από τον Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο υπουργός Δασών και Νερού, Βεϊσέλ Έρογλου.