18 Οκτώβριος 2016, 16:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτώβριος 2016, 10:50

Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης – Όλο το πρόγραμμα

  • Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης – Όλο το πρόγραμμα
    Η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας της Επισκέψεως από τα Τρίκαλα (φωτ.: Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)

Με μεγάλη ευλάβεια και κατάνυξη η Θεσσαλονίκη, που ήδη έχει βάλει τα «καλά» της, υποδέχθηκε τη Δευτέρα την εικόνα της Παναγίας της Επισκέψεως, η οποία φυλάσσεται στον ομώνυμο μητροπολιτικό ναό των Τρικάλων.

Το προαύλιο του Αγίου Δημητρίου γέμισε ασφυκτικά, καθώς η άφιξη της θαυματουργής εικόνας σηματοδοτεί την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ενώ την εικόνα, και τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών που τη συνόδευε, υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Μετά την καθιερωμένη δοξολογία, στο κήρυγμά του ο κ. Άνθιμος ανέφερε ότι «έχοντας εμπιστοσύνη στο Χριστό, με τις πρεσβείες της Παναγίας μας, του Αγίου Δημητρίου, και όλων των αγίων, θα προσπεράσουμε τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζούμε».


(Φωτ.: Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)

Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα των ακολουθιών διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στις 7:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
  • Στις 18:30 Ακολουθία Μεγάλης Εβδομάδος Αγίου Δημητρίου, και στη συνέχεια ο ιερός Παρακλητικός Κανόνας.
  • Στις 21:00 αγρυπνία.


(Φωτ.: Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)

Από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και μέχρι τη γιορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, στις 7:30 θα τελείται Όρθος και Θεία Λειτουργία, και στις 18:30 ο Μέγας Εσπερινός. Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 7:00 Όρθος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Άνθιμου. Στις 18:30 η Ακολουθία του Επιταφίου του Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Άνθιμου. 

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 7:30 Όρθος και Θεία Λειτουργία και στις 18:30 προεόρτιος Εσπερινός και στη συνέχεια ιερός Παρακλητικός Κανόνας.


(Φωτ.: Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)

Παραμονή του Αγίου Δημητρίου, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 7:00 Όρθος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στις 11:00 λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Επισκέψεως και της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, και στις 18:30 θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, στις 6:30 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, στις 11:00 δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, στις 18:30 Πανηγυρικός Εσπερινός και στις 21:00 αγρυπνία.