18 Οκτώβριος 2016, 14:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2016, 13:55

Η Ελληνίδα πρόξενος Αδριανούπολης στον Άγιο Ιωάννη στην ανατολική Θράκη

  • Η Ελληνίδα πρόξενος Αδριανούπολης στον Άγιο Ιωάννη στην ανατολική Θράκη
    Η Ελληνίδα πρόξενος Εύη Χαριτίδου (στο μέσο) με τον δήμαρχο της πόλης Ουζούν Κιοπρού, στην ανατολική Θράκη (φωτ.: edirnehaber.org)

Περίπου 40 χιλιάδες κατοίκους έχει η πόλη Ουζούν Κιοπρού (τουρκικά: Uzunköprü, δηλαδή Μακρά Γέφυρα) στην ανατολική Θράκη, μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Κωνσταντινούπολη με την Ευρώπη.

Στη συγκεκριμένη πόλη οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν, το 2011, να αναστηλώσουν την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης, οι Έλληνες που ζούσαν στην περιοχή μετέφεραν όλα τα κινητά αντικείμενα του ναού (και την καμπάνα, που σήμερα βρίσκεται στην Ξάνθη), στην Ελλάδα. Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης εκκλησίας, που σήμερα λειτουργεί ως Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης, έγιναν στις 11 Μαΐου 2013 παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στον Άγιο Ιωάννη βρέθηκε στις 14 Οκτωβρίου η Ελληνίδα πρόξενος Αδριανούπολης Εύη Χαριτίδου, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο του Ουζούν Κιοπρού Ενίς Ισμπιλέν. Είχε προηγηθεί συνάντηση στο δημαρχείο της πόλης, με τον Ενίς Ισμπιλέν να εκφράζει την ικανοποίησή του για την επίσκεψη, και την Ελληνίδα πρόξενο να δηλώνει πως παρακολουθεί στενά τα όσα γίνονται στην πόλη, και συνεργάζεται με το δήμο.

Εκτός από την επίσκεψη στην εκκλησία, ο δήμαρχος συνόδευσε την Εύη Χαριτίδου στο μουσείο της πόλης, καθώς και σε άλλα ιστορικά και πολιτιστικά ορόσημα.