18 Οκτώβριος 2016, 10:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτώβριος 2016, 09:57

Αναταραχή για τα νέα διόδια μεταξύ Ροδόπης-Έβρου

  • Αναταραχή για τα νέα διόδια μεταξύ Ροδόπης-Έβρου

Την έντονη αντίθεσή του για την απόφαση δημιουργίας νέου σταθμού διοδίων στην περιοχή Μέστη, μεταξύ των νομών Ροδόπης-Έβρου εξέφρασε με επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. 

Αφορμή στάθηκε η κοινοποίηση από την Εγνατία Οδό ΑΕ της δημοσίευσης δημοπράτησης του έργου κατασκευής των σταθμών διοδίων Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων, επί της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αυτής αξόνων, προϋπολογισμού 6.900.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, «καθίσταται απαγορευτική η μετακίνηση ανθρώπων μέσα στη Θράκη, ιδιαίτερα των αδυνάμων, που είναι φυσικά οι περισσότεροι. Επιβαρύνονται τα μεταφερόμενα εμπορεύματα και οι ζωοτροφές με μεγαλύτερο κόστος στην πιο φτωχή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας».

Ο Βαγγέλης Λαμπάκης υποστήριξε πως δημιουργούνται διαχωριστικές γραμμές στη Θράκη, στοιχείο αρνητικό ιδιαίτερα σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Παράλληλα, επιβαρύνεται ο πολίτης επιπλέον ενώ επίκειται μεταβίβαση της εκμετάλλευσης της Εγνατίας έναντι τμήματος που μάλλον δεν δικαιολογεί τη δημιουργία και άλλων σταθμών διοδίων για να γίνει πιο δελεαστικό το προς διάθεση προϊόν.

Μάλιστα, αντιπροτείνει, στην περίπτωση που το υπουργείο πιστεύει πως υπάρχει απόλυτη ανάγκη ή επιβάλλεται ενδεχόμενα από μνημονιακή ανάγκη ή άλλη παρεμφερή, η δημιουργία στη Θράκη κι άλλου σταθμού διοδίων, ο νέος σταθμός να μετατοπιστεί στα σύνορα των Κήπων.

Τέλος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης καλεί σε διαμαρτυρία το σύνολο των φορέων και βουλευτών των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, από κοινού με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη, την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, στις 14:00, σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Έβρου. Ζητά να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αποτραπεί η κατασκευή και λειτουργία σταθμού διοδίων στη Μέστη, που θα σφραγίσει με την υφιστάμενη αδράνεια στην οικονομία, την οικονομική καταστροφή των Θρακιωτών και της αγοράς.