17 Οκτώβριος 2016, 20:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2016, 22:02

Τι είπε ο Ερντογάν για Θράκη, Κύπρο και Θεσσαλονίκη – Λάθος του ΑΠΕ τα περί δημοψηφίσματος στη Θράκη

  • Ερντογάν: Σεβόμαστε τα σύνορα όλων των χωρών ακόμη κι αν βαραίνει την καρδιά μας
    (Φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Από λάθος αποδόθηκαν από το ΑΠΕ-ΜΠΕ στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τα περί δημοψηφίσματος για το νομικό καθεστώτος της δυτικής Θράκης, καθώς και ανάλογες αναφορές για Κύπρο, Θεσσαλονίκη και νησιά του Αιγαίου. Η αποκατάσταση των όσων ειπώθηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο έγινε με νέο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο οποίο σημειωνόταν ότι τα περί δυτικής Θράκης αναφέρονταν στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Sabah.

Οι αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν που έγιναν σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του, στη Ριζούντα, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την αποδελτίωση της ομιλίας του στην ιστοσελίδα της τουρκικής Προεδρίας, ο Ερντογάν προσπαθώντας να εξηγήσει το ενδιαφέρον και την άμεση εμπλοκή της χώρας του στις εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία, έκανε λόγο για διάκριση ανάμεσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα μεταξύ των χωρών και στα «σύνορα της καρδιάς».

Μιλώντας για το «εθνικό συμβόλαιο», τόνισε ότι είναι καθήκον και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Λιβύη, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες «αδελφές» περιοχές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, τη Θεσσαλονίκη ως, ενδεικτικές, περιοχές όπου η Τουρκία διατηρεί ιστορικά ερείσματα. Μάλιστα, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως «Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους συγγενείς μας στη Δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία και αλλού. (...) Αλλιώς, θα νιώθαμε ντροπιασμένοι τόσο ενώπιον της ιστορίας μας όσο και ενώπιον των αδελφών μας που ζουν εκεί, των οποίων οι καρδιές χτυπούν μαζί με τις δικές μας».

Είπε ακόμη πως «τα φυσικά όρια διαφέρουν από τα όρια της καρδιάς μας […] Φυσικά σεβόμαστε τα φυσικά όρια, αλλά δε μπορούμε να βάλουμε όρια στην καρδιά μας και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ορισμένοι μας ρωτούν "γιατί ενδιαφέρεστε για το Ιράκ, γιατί ενδιαφέρεστε για τη Συρία". Ρωτούν "γιατί ενδιαφέρεστε για τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική". Οι ερωτήσεις μπορούν να συνεχισθούν».

Διερωτήθηκε μάλιστα: «Γίνεται να φανταστεί κανείς την Αδριανούπολη χωριστά από τη Θεσσαλονίκη ή το Κίρτζαλι;» και πρόσθεσε: «Χωρίς αμφιβολία κανείς συναντά δείγματα των προγόνων μας σε κάθε βήμα της γεωγραφίας που εκτείνεται από τη Θράκη έως την ανατολική Ευρώπη».

Έκπληξη πάντως προκαλεί και το γεγονός ότι το ΥΠΕΞ προχώρησε σε μια σκληρή ανακοίνωση για τις δηλώσεις Ερντογάν με βάση το τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ, χωρίς να επιβεβαιώσει επίσημα τα όσα φερόταν να είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Στο μεταξύ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το διορθωτικό τηλεγράφημα που αποκαθιστούσε τα λεγόμενα Ερντογάν ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη συνεργασία του με τον ανταποκριτή του στην Τουρκία.