17 Οκτώβριος 2016, 23:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2016, 22:31

Εφορία: Έρχεται ο αυτόματος συμψηφισμός οφειλών και επιστροφών

  • Εφορία: Έρχεται ο αυτόματος συμψηφισμός οφειλών και επιστροφών
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαδικασίες αυτεπάγγελτου συμψηφισμού για επιστροφές φόρου εισοδήματος με βεβαιωμένες οφειλές εκτός ρύθμισης προετοιμάζεται να ενεργοποιήσει από την ερχόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμών επιστροφής φόρους με βεβαιωμένες ρυθμισμένες οφειλές (π.χ. ΕΝΦΙΑ) αλλά και με ληξιπρόθεσμα χρεη.

Έτσι, φορολογούμενος ο οποίος για παράδειγμα δικαιούται επιστροφή φόρου 500 ευρώ αλλά έχει παράλληλα οφειλή ΕΝΦΙΑ 450 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά των 50 ευρώ.

Στο σχεδιασμό των αρμοδίων υπηρεσιών της ΓΓΔΕ είναι η ενημέρωση όλων των φορολογουμένων στους οποίους θα προχωρήσει ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το οποίο θα καλούνται να δουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxis (προσωποποιημένη πληροφόρηση) τη νέα εικόνα των οφειλών τους.

Σε επόμενο στάδιο, όπως έχει προαναγγείλει η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σοφία Σεχπερίδου, σχεδιάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να μπορούν οι ίδιοι ηλεκτρονικά να προχωρούν σε συμψηφισμό των οφειλών τους με τυχόν επιστροφές φόρου.