17 Οκτώβριος 2016, 12:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2016, 12:05

Β. Σόιμπλε: Οι Έλληνες κάνουν πρόοδο μεν, αλλά...

  • Σόιμπλε: H Ελλάδα σύντομα θα μπορεί να βγει στις αγορές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Για άλλη μια φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει... πάγο στις ελληνικές φιλοδοξίες για ρύθμιση του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «General-Anzeiger» της Βόννης, ξεκαθαρίζει ότι πρώτο θα διεκπεραιωθεί το τρίτο πρόγραμμα και μετά θα ληφθεί η όποια απόφαση.

«Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτo πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο. Εάν μιλάμε τώρα για ελαφρύνσεις του χρέους αποδυναμώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητά της. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν» τόνισε.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο»
Παράλληλα, συνεχίζοντας την σκληρή γραμμή, μπορεί να αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο αλλά επιμένει σε νέα μέτρα ώστε να μην σταματήσουν οι νέες μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στην άρνηση του ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι «πρόκειται για παρεξήγηση» και ότι δεν προτίθεται καθόλου να συγκρουστεί με το Ταμείο. «Το ΔΝΤ αμφιβάλλει –και αυτό δεν είναι νέο– ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει, αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί και ότι αυτό αρκεί ώστε να βαδίσει η χώρα προς ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι ‘Ελληνες αντίθετα επαναλαμβάνουν: θα τα καταφέρουμε. Γι’ αυτό και την άνοιξη συμφωνήσαμε, η Αθήνα να λάβει πρόσθετα μέτρα, εάν επαληθευτεί η απαισιοδοξία του ΔΝΤ. Αυτό, το υπενθύμισα ξανά στον Έλληνα ομόλογό μου στο Eurogroup της Δευτέρας».