17 Οκτώβριος 2016, 09:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2016, 09:24

Ο σεισμός στα Ιωάννινα μετακίνησε το βουνό Μιτσικέλι δυτικά

  • Ο σεισμός στα Ιωάννινα μετακίνησε το βουνό Μιτσικέλι δυτικά

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο αλλά έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, σε άλλες περιοχές. Η σεισμική δόνηση των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το βράδυ του Σαββάτου στα Ιωάννινα, προκάλεσε την προς τα δυτικά μετακίνηση του βουνού Μιτσικέλι που ανήκει στην οροσειρά της Πίνδου και βρίσκεται στην άλλη πλευρά της λίμνης των Ιωαννίνων, στη μία άκρη του ρήγματος!

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Νέα, ο γεωλόγος-σεισμολόγος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, πρόκειται για ελάχιστη μετακίνηση –μένει να ανακοινωθεί και επισήμως. Ωστόσο έχει ξανασυμβεί στο σεισμό της Πάρνηθας στην Αθήνα και το σεισμό της Λευκάδας.

Πάντως οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν πως το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό στα Ιωάννινα είναι σχετικά άγνωστο μια και τελευταία φορά είχε δώσει ανάλογο σεισμό τον 19ο αιώνα. Επιπλέον, η ενεργοποίησή του είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μιας σειράς άλλων μικρότερων ρηγμάτων που βρίσκονται σε βάθη από 8 έως 15 χιλιόμετρα και μέχρι σήμερα ήταν «αόρατα» στους επιστήμονες. Το ρήγμα κινείται παράλληλα με το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά.