16 Οκτώβριος 2016, 15:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2016, 22:41

Σεισμός στην Ήπειρο: Κλειστά τα σχολεία, αναβλήθηκε το ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός

  • Σεισμός στην Ήπειρο: Κλειστά τα σχολεία, αναβλήθηκε το ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός
    Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας επισκέπτεται τη μονή Βελλά στα Ιωάννινα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εκατοντάδες είναι οι μετασεισμοί στην Ήπειρο, ενώ οι κάτοικοι –πολλοί από τους οποίους έμειναν τη νύχτα στους δρόμους και τις πλατείες– ανησυχούν έντονα. Οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσο τα 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο έδωσε πληροφορίες για τη σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και, όπως είπε, διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Να παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί και να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που είχε ο Ευθ. Λέκκας με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, το πρωί στα Ιωάννινα.

Κλειστό επίσης θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και όλοι οι χώροι άθλησης (και γυμναστήρια) που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.

Ο Ευθ. Λέκκας μαζί με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων, τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της αυτοδιοίκησης επιθεώρησαν παλιό μοναστήρι στους Αστραγγέλους του Ζαγορίου που έχει υποστεί ζημιές. Νωρίτερα, αμέσως μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια, επισκέφτηκαν την ιερατική σχολή Βελλάς, όπου κι εκεί έχουν καταγραφεί ζημιές σε αίθουσες και στο παρεκκλήσι.

Εξάλλου, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, και όπως είπε ο Ευθ. Λέκκας άπαντες βρίσκονται επιφυλακή, ενώ οι κάτοικοι στα χωριά που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς οι μετασεισμικές δονήσεις είναι έντονες.

Αναβλήθηκε το ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός
Σε αναβολή οδηγήθηκε ο αγώνας ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός, για την 7η αγωνιστική της Super League, που ήταν προγραμματισμένος για σήμερα το απόγευμα στο στάδιο των Ζωσιμάδων. Ο ισχυρός σεισμός στην Ήπειρο προκάλεσε ανησυχία για την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών, των φιλάθλων και όλων των εμπλεκομένων, κάτι που αποτελεί πρώτο και βασικό μέλημα της διοργανώτριας Αρχής.

Η Super League βρισκόταν σε αναμονή από το πρωί για την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και μετά από την εισήγηση του συντονιστικού οργάνου της, η Περιφέρεια Ηπείρου έστειλε αίτημα στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή για αναβολή της αναμέτρησης.

Κλειστά τα δικαστήρια για δύο ημέρες
Λόγω του σεισμού, από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώθηκε ότι τα δικαστήρια στην περιοχή δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

«Για προληπτικούς λόγους που συνδέονται με την αποφυγή συνωστισμού πλήθους σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, για τη διευκόλυνση του ελέγχου ύπαρξης τυχόν ζημιών στα οικεία δικαστικά κτήρια, καθώς και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των διαδίκων, των συνηγόρων τους και των μαρτύρων, αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων και του Ειρηνοδικείου Κόνιτσας από το πρωί της 17ης Οκτωβρίου έως και την 19η Οκτωβρίου 2016», αναφέρεται στη σχετική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Εφόσον κριθεί αναγκαίο», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «ο χρόνος της ως άνω αναστολής θα παραταθεί με νέα σχετική πράξη του υπουργού».