16 Οκτώβριος 2016, 09:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2016, 09:47

Ανησυχία στα Iωάννινα από τον ισχυρό σεισμό – Δεκάδες οι μετασεισμοί

  • Ανησυχία στα Iωάννινα από τον ισχυρό σεισμό – Δεκάδες οι μετασεισμοί
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στους δρόμους και τις πλατείες πέρασαν το βράδυ πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται. Τους δύο κύριους σεισμούς (23:14 με 5,5 Ρίχτερ και 2:18 με 4,2) που έγιναν στο τρίγωνο Μελίσσι, Λίθινο και Σακελλαρικό του Δήμου Ζίτσας ακολούθησαν δεκάδες ισχυρές δονήσεις που κυμαίνονται από 4,4 ως έως και 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στους δρόμους της πόλης είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες είχαν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνθηκαν στην παραλίμνια περιοχή.  Ευτυχώς, ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί παρά μόνο ζημιές σε τμήματα του οδικού δικτύου και σε ένα παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και σε κελιά από το Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, όπως καταγράφει ο ΣΚΑΪ. 

Πολλοί κάτοικοι πάντως εξακολουθούν να βρίσκονται έξω από τα κτήρια ενώ ίδια εικόνα υπάρχει και σε πολλά χωριά του νομού. Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Ψυχραιμία συνέστησε μέσω του ΣΚΑΪ στους κατοίκους ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα σπίτια που έχουν αντισεισμικό σχεδιασμό. Τόνισε μάλιστα ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έκαναν ελέγχους στην πόλη το βράδυ και δεν εντόπισαν ζημιές.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το περιστατικό.

«Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων πρέπει να παραμείνουν μακριά από κτήρια που δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς. «Αφού περάσουν 48 ώρες θα μπορέσουμε να πούμε ότι χθεσινοβραδινός ήταν ο κύριος σεισμός» συμπλήρωσε.

Εκτός απο τα Ιωάννινα, ο σεισμός έγινε ιδιαιτερα αισθητός στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία, καθώς και στην Κοζάνη και σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.