16 Οκτώβριος 2016, 00:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2016, 00:39

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα για τα ανοιχτά μέτωπα

  • 2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα για τα ανοιχτά μέτωπα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Οι τρεις μέρες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν τη δέσμευση μας τόσο στο στρατηγικό μας ορίζοντα στην υπόθεση του ριζοσπαστικού μετασχηματισμού όσο και την άμεση στρατηγική μας που αφορά στην προσπάθειά μας να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, συνοψίζοντας τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο 2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, στο Τάε Κβο Ντο, που αποτέλεσε «τόπο γόνιμου διαλόγου».

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα που προκύπτει από το Συνέδριο είναι ότι «θα υπηρετήσουμε το σχέδιο μας και τις επιλογές μας με αποφασιστικότητα. Για να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος που αν γύριζε, θα γύριζε για να πάρει εκδίκηση. Που αν ερχόταν ξανά, θα ερχόταν ιστορικά δικαιωμένο. Και αυτή θα ήταν η στρατηγική ήττα».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το κόμμα και παράλληλα έστειλε μηνύματα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το πώς θα κινηθεί σε όλα αυτά τα μέτωπα που από επιλογή της έχει ανοίξει τώρα και ταυτόχρονα, όπως τόνισε.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Είπε ότι τρεις δύσκολοι μήνες βρίσκονται μπροστά, ότι υπάρχει σχέδιο για έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία και πως ο λαός θα κρίνει τα πεπραγμένα της τετραετίας της κυβέρνησης το 2019 συγκρίνοντας με την «πενταετία της καταστροφής 2010-2015».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη καμπή και πως ο «πόλεμος» μαίνεται διότι γνωρίζουν όλοι εντός κι εκτός ότι σε λίγο «θα αρχίσει να χαράζει» στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία. Ανοίξαμε τα μέτωπα στο εσωτερικό, είπε, «για να μη γίνουμε κι εμείς κομπάρσοι και μαριονέτες της εγχώριας ολιγαρχίας και διαπλοκής όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στο εξωτερικό γιατί είναι κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις, για να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στην κρίσιμη συζήτηση για τα μέτρα, για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση».

Το ζήτημα του χρέους
Τόνισε ακόμη ότι όλοι στην Ευρώπη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί, όχι μόνο επειδή προβλέπεται από τη συμφωνία, αλλά επειδή είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο ενός «ολοκληρωτικού πολέμου παραπληροφόρησης, μια μεταμοντέρνα μορφή μιντιακού πραξικοπήματος», μιλώντας για προσπάθεια εκ μέρους καναλαρχών και κομμάτων της αντιπολίτευσης να προστατεύσουν συμφέροντα και να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι οι πολιτικές πιέσεις και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές «πρέπει να τελειώνουν εδώ» και ζήτησε «να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους».

Κάλεσε από το βήμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσουν αυτή τη φορά θετικά, συμβάλλοντας εποικοδομητικά στη νέα προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα για συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να υπάρξει η μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα.

Το Προσφυγικό
Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο Προσφυγικό τονίζοντας πως «συνεχίζουμε να σηκώνουμε μεγάλο βάρος κι είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύσεις» και επισήμανε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αν και ελλειμματική και δύσκολη, «πρέπει να την υπεραπιστούμε γιατί είναι αναγκαία, γιατί μετά από αυτήν μειώθηκαν δραστικά και μηδενίστηκαν οι θάνατοι στο Αιγαίο».

Επισήμανε το ρίσκο που πήρε, επέλεξε όμως την πολιτική της συνεννόησης πηγαίνοντας τρεις φορές στην Τουρκία, γιατί «μόνο μέσα από το διάλογο ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις μπορούν να βρεθούν λύσεις προς όφελος των δύο λαών». «Όλα τα αλλά ειναι κορώνες που μπορει να οδηγήσουν σε τραγικά αδιέξοδα», πρόσθεσε.

Η θέση για το Κυπριακό
Αναφορικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι «στηρίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης και τις συνομιλίες ανάμεσα στις δυο κοινότητες» ενώ υπογράμμισε πως «όταν ζητάμε δίκαιη λύση του Κυπριακού, δεν θέλουμε λύση για τη λύση, θελουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη», για να προσθέσει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων, πρόβλημα παραβίασης των αρχών του διεθνούς δικαίου. «Πασχίζουμε για λύση, αλλά λύση με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι», συμπλήρωσε.