15 Οκτώβριος 2016, 15:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2016, 15:44

Το φαρμακείο της φύσης για τα κρυολογήματα του χειμώνα

  • Το φαρμακείο της φύσης για τα κρυολογήματα του χειμώνα

Η αλλαγή της εποχής συνοδεύεται ως συνήθως από έκρηξη των ιώσεων και των κρυολογημάτων και ένας καλός τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά είναι να στραφούμε στα ντουλάπια της κουζίνας μας όπως σίγουρα θα βρούμε κάποια από τα θαυματουργά φάρμακα της φύσης.

Το πλέον διαδεδομένο είναι χωρίς αμφιβολία το σκόρδο, το οποίο θεωρείται το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό. Το χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν δεν είχαν πενικιλίνη. Η ουσία που χαρίζει στο σκόρδο τις αντιβιοτικές του ιδιότητες ονομάζεται allicin και του δίνει και τη χαρακτηριστική του μυρωδιά.

Μια άμεση δράση όταν αισθανθείτε ότι το κρυολόγημα είναι προ των πυλών είναι να τρίψετε μερικές σκελίδες σκόρδο σε ζεστό νερό και να το πιείτε.

Το κρεμμύδι επίσης έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες οι οποίες συνδέονται με το θείο που περιέχει το κρεμμύδι. Θεωρείται αποτελεσματικό κατά των κρυολογημάτων, ισχυρό αντιφλεγμονώδες αλλά και πολύ ευεργετικό στην καλή ροή του αίματος. Θυμηθείτε λοιπόν την επόμενη φορά που θα φτιάξτε μια κρεμμυδόσουπα ότι δεν είναι μόνο γευστική, αλλά και πολύ χρήσιμη.

Σημαντικές ιδιότητες έχει και το χαμομήλι. Το χαμομήλι έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί στα κύτταρα παρόμοιες αντιδράσεις με αυτές των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ενώ έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όταν λοιπόν έχετε πονόλαιμο ένα ζεστό ρόφημα με χαμομήλι θα σας ανακουφίσει αμέσως.

Το τζίντζερ περιέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες οι οποίες προσφέρουν ανακούφιση συμπτωμάτων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδες και ρευματοειδείς αρθρίτιδες. Το τζίντζερ συμβάλλει στην αποβολή τοξινών κατά τη διάρκεια κρυολογήματος ενώ οι ουσίες που περιέχει είναι φυσικά κατασταλτικά του βήχα.

Το μέλι που ο Ιπποκράτης το θεωρούσε «ελιξήριο της ζωής», βοηθάει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων κρυολογήματος όπως ο βήχας.

Καλό είναι να το συνδυάζετε με λεμόνι και κανέλα.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια να μην ξεχνάτε ότι όταν τα συμπτώματα επιμένουν θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.