15 Οκτώβριος 2016, 13:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2016, 12:31

ΗΠΑ: Χαλάρωση του εμπάργκο στην Κούβα... με πούρα και ρούμι

  • ΗΠΑ: Χαλάρωση του εμπάργκο στην Κούβα... με πούρα και ρούμι
    Ένα βήμα πιο κοντά ΗΠΑ και Κούβα (φωτ.: EPA / Jeffrey Arguedas)

Νέα χαλάρωση των κυρώσεων που επιβάλλουν στην Κούβα ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής οι Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία επιτρέπει μεταξύ άλλων σε Αμερικανούς που ταξιδεύουν στο νησί να μπορούν να μεταφέρουν ελεύθερα κουβανικά πούρα και ρούμι για προσωπική τους χρήση.

Αυτό το νέο στάδιο στην επαναπροσέγγιση των δύο χωρών «μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες για τους Κουβανούς και τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου.

Το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο το οποίο επιβλήθηκε στην Κούβα το 1962 –και δεν μπορεί να αρθεί παρά μόνο από το Κογκρέσο– παραμένει ωστόσο σε ισχύ.

«Είναι ένα θετικό βήμα, είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία προς την άρση των εμποδίων και τη βελτίωση των σχέσεών μας», δήλωσε στην Αβάνα η Χοσεφίνα Βιδάλ, αξιωματούχος της κουβανικής προεδρίας αρμόδια για τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, «βλέπουμε ότι αυτό το έγγραφο δεν κρύβει το σκοπό να προωθήσει αλλαγές» στην Κούβα και «δεν αποκρύπτει τη βούληση να συνεχίσει να παρεμβαίνει στη χώρα μας», πρόσθεσε η Βιδάλ.


Το ζεύγος Ομπάμα με τον Ραούλ Κάστρο στην Κούβα (φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι Αμερικανοί θα μπορούν επίσης να διεξάγουν κοινές ιατρικές έρευνες με τους Κουβανούς για επιστημονικούς και εμπορικούς σκοπούς και να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο νησί στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων.

Φάρμακα που κατασκευάζονται στην Κούβα θα μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια προκειμένου να διατεθούν στην αμερικανική αγορά αν πάρουν έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει επίσης τη δυνατότητα χορήγησης στους Κουβανούς επιδοτήσεων και δωρεών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την επιστημονική έρευνα ή τις «θρησκευτικές δραστηριότητες».

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα να παρασχεθούν στους Κουβανούς υπηρεσίες για να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν, να επιδιορθώσουν και να βελτιώσουν τις υποδομές που «ωφελούν άμεσα τον πληθυσμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ιστορική επαναπροσέγγιση των δύο χωρών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανικός πρόεδρος που πάτησε το πόδι του σε κουβανικό έδαφος μετά την επανάσταση του Κάστρο το 1959.