19 Σεπτέμβριος 2013, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:04

Oι δημοφιλέστερες ύβρεις στα αρχαία Ελληνικά!

  • Τι σημαίνουν τα ελληνικά ονόματα

Είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη πως ο αληθινά ευγενής και πολιτισμένος άνθρωπος παραμένει τέτοιος και στις πιο απολίτιστες εκφάνσεις του: φτύνει πολιτισμένα, αφοδεύει πολιτισμένα, σαρκάζει πολιτισμένα, ασκεί βία πολιτισμένα, τέλος καθυβρίζει πολιτισμένα.

Και πράγματι, ακόμη και οι πλέον προσβλητικές, χείριστες ύβρεις των οποίων γινόμαστε μάρτυρες στους ελληνικούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους καθημερινώς, προσλαμβάνουν άλλη όψη, υφή και χροιά, αρθρωμένες σε πιο αρχαϊκά ιδιώματα της γλώσσας μας που τις κάνουν να ακούγονται ακόμη πιο εύηχες, ευγενείς, υψηλές...

Οι υβριστικές φράσεις που ακολουθούν είναι παλιές και σε πολλούς γνωστές, αλλά αξίζει να τις επαναφέρει κανείς στη μνήμη ως ένδειξη ήπιας, ευγενικής και πολιτισμένης αντίδρασης στις προτροπές της σοβαροτάτης και συμπαθέστατης κυρίας Ρεπούση, στην οποία εσφαλμένα αποδίδονται αντεθνικά κίνητρα.

Αν οι «παραστάτες» και θιασώτες της «ελληνικότητας» ήταν άλλοι και όχι οι γνωστοί γραφικοί αρχαιόπληκτοι εθνικόφρονες που μυρίζουν «μούχλα» και θυμίζουν επιθεωρητές σχολείων της δεκαετίας του '70, ταυτίζοντας την αρχαία ελληνική με ό,τι πιο άκαρπο και αντιαισθητικό υπάρχει, ίσως η κυρία Ρεπούση να μην αναγκαζόταν να επιστρατεύσει τέτοιους ακραίους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Ακολουθούν κάποιες από τις δημοφιλέστερες υβριστικές φράσεις που ακούμε καθημερινά, ετούτη τη φορά στην αρχαία ελληνική εκδοχή τους:

Αφόδευε εντός = Χέσε μέσα

Λάβε κίναιδε = Πάρ' τα π.....

Δείτε τις υπόλοιπες υβριστικές φράσεις εδώ