14 Οκτώβριος 2016, 20:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2016, 19:05

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αποκαλύψεις Ολάντ για τα σενάρια περί δραχμής

  • Αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αποκαλύψεις Ολάντ για τα σενάρια περί δραχμής
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσαν οι αποκαλύψεις στο βιβλίο του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά, για το τηλεφώνημα Τσίπρα στον Πούτιν και το αίτημα να συνδράμει η Ρωσία την Ελλάδα στο να τυπωθούν δραχμές. Ακόμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πάντως, ο οποίος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής θα... έκανε εισβολή στο Νομισματοκοπείο ανέφερε ότι σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Πούτιν δεν υπήρξε αναφορά σε σενάριο δραχμής, καθώς «ο Τσίπρας είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του». Στην ίδια γραμμή και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης που ισχυρίστηκε:

«Κατά τη διάρκεια της υπουργίας μου δεν είχα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με Ρώσους αξιωματούχους και, συνεπώς, δεν γνωρίζω τι συζητήθηκε.

»Όμως μπορώ να επιβεβαιώσω, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε καμία σκέψη για τύπωμα νέου νομίσματος, πόσο μάλιστα προσέγγιση τρίτων είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του, σημειώνουν ότι «υπήρξαν επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ υποστήριξε, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, ότι «ουδέποτε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να ζητήσει οικονομική βοήθεια προκειμένου να τυπώσει δραχμές».

Ο μόνος που διαφοροποιήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος που μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε ότι στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ συζητούσαν και το ενδεχόμενο του Grexit. Συγκεκριμένα είπε ότι «όλες οι προτάσεις, οι σκέψεις και τα ενδεχόμενα» ως απάντηση για τον εκβιασμό των ευρωπαίων «τα συζητούσαμε στην Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα». Μάλιστα, ο Σάκης Παπαδόπουλος εμμέσως επιβεβαίωσε ότι έχουν βάση αυτά που γράφουν οι δύο δημοσιογράφοι της Le Monde για όσα τους είπε ο Γάλλος πρόεδρος λέγοντας ότι «δεν είναι από το μηδέν αυτά που αποκαλύπτονται».

Σύμφωνα πάντως με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Φρανσουά Ολάντ όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν με το οποίο τον ενημέρωσε για το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία «έμεινε άφωνος».

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις της σελίδας 512 του βιβλίου, για το μυστηριώδες τηλεφώνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 6 Ιουλίου, ένα 24ωρο μετά τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στο δημοψήφισμα, η Le Figaro αναφέρει: Μαθαίνουμε για «ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Φρανσουά Ολάντ» στις 6 Ιουλίου 2015, δηλαδή την επόμενη ημέρα από το δημοψήφισμα που διοργάνωσε και κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Ρώσος πρόεδρος πληροφορεί τον Γάλλο ομόλογό του για μια συζήτηση που είχε με την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση του είχε ζητήσει «να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν υπήρχε εκτυπωτήριο στην Ελλάδα».

Τέλος η ΝΔ με ανακοίνωσή της επιτίθεται στον πρωθυπουργό, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Όλοι συνειδητοποιούν ότι με τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία ασφάλεια για την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα με την πολιτική του δεν θα ξανασκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο».