15 Οκτώβριος 2016, 20:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2016, 19:50

Με... καλλιτεχνικές πινελιές ο στολισμός της Θεσσαλονίκης τα Χριστούγεννα

  • Με... καλλιτεχνικές πινελιές ο στολισμός της Θεσσαλονίκης τα Χριστούγεννα
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ένα νοητό τρίγωνο, στο οποίο θα αναπτυχθεί ο φετινός χριστουγεννιάτικος εορταστικός διάκοσμος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσουν η πλατεία Αριστοτέλους, η πλατεία Δικαστηρίων (Αρχαίας Αγοράς) και οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, πίσω από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων θα υπάρχει παζάρι και λούνα παρκ.

Προκειμένου να υπάρχουν περισσότερες... καλλιτεχνικές πινελιές, φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανέθεσε το στολισμό στον Απόστολο Βέττα, καθηγητή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αρχιτέκτονα και σκηνογράφο, ο οποίος σχεδιάζει να ενισχύσει το εορταστικό κλίμα με εκδηλώσεις μουσικής, χορού και θεάτρου, ώστε να συμμετάσχουν όσο γίνεται περισσότεροι Θεσσαλονικείς, αλλά και να ενισχυθεί η αγορά.

Ειδικότερα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η πλατεία Αριστοτέλους. Στο νότιο τμήμα της θα τοποθετηθεί ένα σκαρί-φάτνη με ελαφρές κατασκευές, το οποίο θα παραπέμπει και στο δράμα των προσφύγων από τη Συρία και τις άλλες μουσουλμανικές χώρες, οι οποίοι διασχίζουν με... καρυδότσουφλα τη Μεσόγειο.

Μέσα στον Θερμαϊκό θα τοποθετηθεί ένα πλωτό αστέρι, το οποίο θα δημιουργεί τον δικό του εντυπωσιακό φωτισμό κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ανεβαίνοντας οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης τον άξονα της οδού Αριστοτέλους και μέχρι να φτάσουν στην Αρχαία Αγορά θα βλέπουν διάφορες κατασκευές με χριστουγεννιάτικα θέματα, οι οποίες θα «παίζουν» με το φως του ήλιου και με τη σκίαση κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και με τον νυχτερινό φωτισμό.

Εναέρια σινιάλα με τη μορφή ακροβατών-αγγέλων θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα υποδεικνύουν την πορεία προς το κέντρο της πόλης, ενώ από τους διάφορους τύπους χριστουγεννιάτικων δέντρων που προτείνονται, θα ξεχωρίσει εκείνο που σχεδιάζεται να στηθεί στο λιμάνι με ύψος 16 μέτρα.

Επίσης, σύγχρονες κατασκευές τεχνολογίας LED χαμηλής κατανάλωσης και μεγάλης αντοχής θα τοποθετηθούν και θα φωτίζουν διάφορα σημεία της πόλης (λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, πλατείες και πάρκα και στα έξι δημοτικά διαμερίσματα κτλ.), πέντε καραβάκια, το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και άλλα δημόσια κτήρια, ενώ εντυπωσιακός αναμένεται να είναι ο φωτεινός ουρανός που θα τοποθετηθεί στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Το κόστος για τον φετινό εορταστικό διάκοσμο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανέρθει στις περίπου 500.000 ευρώ.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • Φωτογραφίες: thessaloniki.gr.