14 Οκτώβριος 2016, 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2016, 17:52

Τα 5 μέρη στον κόσμο όπου ζουν περισσότερο χάρη στη διατροφή

  • Τα 5 μέρη στον κόσμο όπου ζουν περισσότερο χάρη στη διατροφή
    Ταμπέλα παραδοσιακής ταβέρνας στην Ικαρία, ένα από τα πέντε σημεία του κόσμου όπου οι κάτοικοι ζουν περισσότερο (φωτ.: Flickr / adamansel52)

Αποθέωση της… μεσογειακής διατροφής είναι ο χάρτης μακροβιότητας που δημιούργησε το ιταλικό ινστιτούτο Barilla Center for Food and Nutrition. Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές ταξίδεψαν στα πέντε μέρη του πλανήτη που υπάρχουν αιωνόβιοι. Στόχος τους ήταν να καταγράψουν τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων, αφού η μακροβιότητα συνδέεται πρωτίστως με τη διατροφή.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροβιότητα είναι η άσκηση, η θετική προσέγγιση της ζωής, ο έλεγχος του στρες και η κοινωνικότητα.

Ζητούμενο της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί πώς οι πέντε συγκεκριμένες περιοχές συνδέονται μεταξύ τους, παρά την τεράστια απόσταση που τις χωρίζει. Κοινή συνισταμένη, λένε οι ερευνητές, ήταν η δίαιτα που προσομοιάζει με τη μεσογειακή αφού περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Στο χάρτη μακροβιότητας του ιταλικού ινστιτούτου περιλαμβάνεται η Ικαρία, όπου η διατροφή των κατοίκων περιλαμβάνει πολλή φέτα, λεμόνι και ψάρι, και η σχετικά… γειτονική Σαρδηνία, το ιταλικό νησί όπου η τοπική δίαιτα περιλαμβάνει όσπρια, αμύγδαλα και ντομάτα.

Από την αμερικανική ήπειρο στο χάρτη συγκαταλέγονται το χωριό Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, με δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και ψάρι, και η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, με γλυκοπατάτες, μπανάνες και παπάγια. Την πεντάδα συμπληρώνει η Οκινάουα στην Ιαπωνία, όπου στις διατροφικές συνήθειες κυριαρχούν το τόφου, τα όσπρια, τα μανιτάρια και το πεπόνι.

Οι ειδικοί του ινστιτούτου Barilla Center for Food and Nutrition σημειώνουν ότι η σύγχρονη διατροφή πρέπει να βασίζεται στον τύπο 5+2: πέντε ημέρες να είναι χορτοφαγική και δύο να περιλαμβάνει κρέας, ασφαλώς σε μικρές ποσότητες.