14 Οκτώβριος 2016, 15:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2016, 16:14

Ένας σπουδαίος Σμυρνιός στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας

  • Ένας σπουδαίος Σμυρνιός στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας
    Το έργο του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη «Γυναίκες που εργάζονται στο ύπαιθρο», 1937 (φωτ.: nationalgallery.gr)

Με έργα ενός σημαντικού ζωγράφου που ποτέ δεν επεδίωξε την προσωπική καταξίωση με εκκωφαντικό τρόπο, του Σμυρνιού Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη ανοίγει σήμερα η νέα σεζόν στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας (κτήρια της πλατείας Αυδή στο Μεταξουργείο).

Η έκθεση «Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης – Ένα άλλο Τριάντα στη ζωγραφική» παρουσιάζει ένα μέρος του ζωγράφου του μεσοπολέμου, τον «πιο θεληματικά άσημο από τους σημαίνοντες» ζωγράφους.

Όπως λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πινακοθήκης Ντένης Ζαχαρόπουλος, είναι «ένας καλλιτέχνης που δεν ανήκει στην ελληνοκεντρική γενιά του ’30, για αυτό και ήταν περιθωριοποιημένος για μεγάλο διάστημα. Με τον Τριανταφυλλίδη, η τέχνη αποκτά όλο το κοινωνικό της περιεχόμενο, αποδυόμενη κάθε ηθογραφία, φλυαρία, σχόλιο, κουτσομπολιό ή διακόσμηση».


«Η Πλάκα», 1916-1920 (φωτ.: nationalgallery.gr / Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη)

Ποιος ήταν ο Τριανταφυλλίδης
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1881 και ήταν γιος ευκατάστατου σταφιδέμπορου, γεγονός που του επέτρεψε να ασχοληθεί με την τέχνη αφού δεν υπήρχαν βιοποριστικά προβλήματα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο στο εργαστήριο του Λούντβιχ φον Λοφτς, και έπειτα στο εργαστήριο του Ντεζιρέ-Λουκά στο Παρίσι.

Το 1912 κατατάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό και πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Ένα χρόνο μετά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άρχισε να ζωγραφίζει σε εργαστήριο με τον Κωνσταντίνο Μαλέα, έναν από τους «πατέρες της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα».

Οι δυο τους, μαζί με τον Νικόλαο Λύτρα ήταν μεταξύ των ιδρυτών της «Ομάδας Τέχνης» που έφερε ρήξη στα εικαστική πράγματα της Ελλάδας.


«Ο ζωγράφος στο νοσοκομείο, στην άρρωστη γυναίκα του», 1930-1938 (φωτ.: nationalgallery.gr / Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη)

Η Μικρασιατική Καταστροφή σήμανε και την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του. Έτσι υποχρεώθηκε να ζει από τη δουλειά του, κάτι πολύ δύσκολο εκείνη την εποχή στην Αθήνα. Το 1928 παντρεύτηκε, ωστόσο η σύζυγός του αρρώστησε μετά το γάμο και αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι τους για να την φροντίσει.

Τα περισσότερα έργα του καταστράφηκαν σε πλημμύρα και ότι του είχε απομείνει το πούλησε σε εξευτελιστικές τιμές για να επιζήσει την περίοδο της κατοχής.

Ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης πέθανε πάμφτωχος το 1954, στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο Μενίδι.

Gallery