13 Οκτώβριος 2016, 23:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2016, 23:11

Ολάντ: Η Ελλάδα ζήτησε από τον Πούτιν να τυπώσει δραχμές

  •  Ολάντ: Η Ελλάδα ζήτησε από τον Πούτιν να τυπώσει δραχμές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε την Πέμπτη για «όλα όσα δεν πρέπει να λέει ένας πρόεδρος», σύμφωνα με την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν του εκμυστηρεύτηκε, μία μόλις ημέρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, ότι η Ελλάδα διερεύνησε την πιθανότητα να εκτυπώσει στη Ρωσία «νέες δραχμές».

Στη συνομιλία τους, ο Πούτιν φέρεται να δηλώνει στον Ολάντ: «Η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτική μηχανή για να το κάνουν».

Ο Φρανσουά Ολάντ ακούει το Ρώσο πρόεδρο να ζητά την άποψή του αλλά, σχεδόν αμέσως, να συμπληρώνει «ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτό που επιθυμούμε».

Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται επίσης να εκμυστηρεύεται στους δύο δημοσιογράφους της Le Monde που συνέγραψαν το βιβλίο ότι προβληματίστηκε για τα κίνητρα του Ρώσου προέδρου. «Ήθελε να μου πει ότι κατά την άποψή του, ήταν ένα ρίσκο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί».

Μαξίμου: Ουδέποτε ετέθη θέμα δραχμής
Την αποκάλυψη Ολάντ διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμιρ Πούτιν υπήρξαν περισσότερες της μιας, «ωστόσο, ποτέ δεν ετέθη τέτοιο θέμα (σ.σ.: να τυπωθούν δραχμές) προς τον Ρώσο πρόεδρο», όπως λένε.

«Ίσα-ίσα, κοινός τόπος και των δύο υπήρξε πάντοτε ότι η μόνη προοπτική για την Ελλάδα είναι η παραμονή στην ευρωζώνη», προσθέτουν.

H ανακοίνωση της ΝΔ
Αναφορικά με τις αποκαλύψεις του βιβλίου Ολάντ, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη».

«Ερήμην των πολιτών και σε αντίθεση με την εντολή που είχε λάβει από τον ελληνικό λαό. Όλοι συνειδητοποιούν ότι με τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία ασφάλεια για την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα με την πολιτική του δεν θα ξανασκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», προσθέτει η ανακοίνωση.