16 Οκτώβριος 2016, 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Οκτώβριος 2016, 20:08

Αναδεικνύεται η βυζαντινή Θεσσαλονίκη

  • Αναδεικνύεται η βυζαντινή Θεσσαλονίκη
    Από το άλμπουμ «Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης – 4ος-14ος αιώνας», εκδ. Καπόν

H ανάδειξη της βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης ως στοιχείου πολιτισμού, παράδοσης, ιστορίας και μνήμης, και η αξιοποίησή της ως ουσιαστικού πόρου αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας αποτελούν την κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», την οποία αποφάσισαν να υλοποιήσουν ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη τριήμερες εκδηλώσεις, από τις 4 έως και τις 6 Νοεμβρίου.

Οι φορείς στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία μόνιμου θεσμού ανάδειξης της βυζαντινής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης και στην προβολή της βυζαντινής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης μέσω συνδυασμένων δράσεων πολιτισμού, τέχνης, εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Μουσικές στα Ίχνη του Βυζαντίου».
  • Επιστημονική Ημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ο βυζαντινός πολιτισμός ως Εργαλείο Οικονομικής Ανάπτυξης: Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης».
  • Πατριαρχική-Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις αποτελούν την έναρξη υλοποίησης της πρωτοβουλίας.

Συνδιοργανωτές του τριημέρου είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης