13 Οκτώβριος 2016, 17:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2016, 19:17

Wikileaks: Ζητήθηκε παρέμβαση Κλίντον για την υπογραφή του Μνημονίου από τον Τσίπρα

  • Wikileaks: Ζητήθηκε παρέμβαση Κλίντον για την υπογραφή του Μνημονίου από τον Τσίπρα
    O πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον (φωτ.: EPA / Peter Kneffel)

Την παρέμβαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον φέρεται να ζήτησε ο Λευκός Οίκος, τον Ιούλιο του 2015, προκειμένου να πειστεί ο Αλέξης Τσίπρας να υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες που δημοσιοποίησαν τα Wikileaks. Ήταν λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, όταν ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα επικοινώνησε με το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, ρωτώντας αν μπορεί να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Κλίντον απάντησε "ναι" αλλά ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. Ζήτησε επίσης να μάθει αν αντίστοιχη πίεση θα ασκηθεί προς την πλευρά του Βερολίνου.

«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ», έγραφε στο email προς τον Μπιλ Κλίντον ο Τζον Ποντέστα.

Από το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον η απάντηση ήταν: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι ‘’Θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;" Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;»

Από άλλα επίσης έγγραφα των Wikileaks προκύπτουν ότι ο Ποντέστα ζήτησε την βοήθεια και άλλων, για να επηρεαστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και να δεχθεί την συμφωνία, για να αποφευχθεί ένα Grexit. Δημοσιοποιήθηκε επίσης email του βοηθού της Χίλαρι Κλίντον, Τζέικ Σάλιβαν προς την Ελένη Κουναλάκη, που ήταν η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, στο οποίο την ενημέρωνε ότι η Χίλαρι Κλίντον εξέφραζε την άποψη ότι θα ήταν καλύτερο να αποφευχθεί ένα Grexit.

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή για τη διαρροή των Wikileaks, δήλωσε: «Επικοινωνία Τσίπρα-Κλίντον υπήρξε πριν από το δημοψήφισμα. Μετά το δημοψήφισμα έγινε μόνο με τον πρόεδρο Ομπάμα».