14 Οκτώβριος 2016, 18:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2016, 19:23

Ηρακλής Τσακαλίδης: Αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαίων του ποντιακού ελληνισμού

  • Ηρακλής Τσακαλίδης: Αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαίων του ποντιακού ελληνισμού
    Ο Ηρακλής Τσακαλίδης (τέταρτος από αριστερά) με μέλη της ΕΠΩΦ σε δράση της Ένωσης

Τα ιδεώδη και η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού είναι κινητήριος δύναμη του Ηρακλή Τσακαλίδη, προέδρου της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ), που ασχολείται ενεργά με τα κοινά και ως αντιδήμαρχος στην περιοχή. Μια περιοχή ΒΔ της Θεσσαλονίκης που ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο με αφορμή την απόφαση κάποιου σχολείου να μη δεχτεί προσφυγόπουλα.

Ακολούθησε και μια συγκέντρωση την περασμένη Παρασκευή, από την οποία κράτησε αποστάσεις ο Δήμος, όπως προκύπτει και από την απάντηση του Ηρ. Τσακαλίδη στο pontos-news.gr. Ο Ηρακλής Τσακαλίδης πιστεύει ότι είναι αδήριτη ανάγκη η μόρφωση των προσφυγόπουλων, αρκεί να γίνει ισομερής κατανομή των παιδιών σε όλους του δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, να μην ενταχθούν σε σχολεία όπου λειτουργεί ο θεσμός του ολοήμερου ή της ενισχυτικής διδασκαλίας, να εμβολιαστούν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και να εξασφαλιστούν συνθήκες υγιούς διαβίωσης σε όλους ανεξαιρέτως τους πρόσφυγες.

Πρόσφυγες ήταν και οι πρόγονοι του προέδρου της ΕΠΩΦ. Από τα μέρη του Πόντου.

«Ο παππούς και η γιαγιά από την πλευρά του πατέρα μου κατάγονται από την Τσιμερά (Atalar), μεταξύ Τραπεζούντας και Αργυρούπολης, ενώ από την πλευρά της μητέρας μου από το Καρς. Το βιβλίο του Στάθη Ταξίδη Απ' την Τσιμερά του Πόντου στην Ελλάδα ήταν μόνο η αφορμή για να επισκεφθώ τρεις φορές την Τσιμερά. Εξήρε τη φαντασία και την περιέργειά μου αλλά και την μεγάλη μου επιθυμία να γνωρίσω τις ρίζες μου. Το 2010 μάλιστα έφτασα μέχρι το σπίτι των παππούδων μου, το οποίο διατηρείται όπως ακριβώς το άφησαν», λέει στο pontos-news.gr.


Τσιμερά (φωτ.: oreokastritis.blogspot / Β. Κομεσίδου)

Πόντιος περήφανος για την καταγωγή του, ο Ηρ. Τσακαλίδης δεν παραιτείται και κοιτάζει μπροστά. «Οφείλουμε να ανατροφοδοτήσουμε τις επερχόμενες γενιές ποντιακής καταγωγής με τα ιδεώδη του ποντιακού ελληνισμού, να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορία μας –η οποία τόσο βάναυσα και άκοπα αφαιρέθηκε από την διδακτέα ύλη του ελληνικού σχολείου– και να διατηρήσουμε ανόθευτα τα ήθη, τα έθιμα και την ποντιακή παράδοση».

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η Ένωση της οποίας είναι πρόεδρος.

Το 1993 ιδρύθηκε η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και φίλων. Στα 23 χρόνια λειτουργίας της είναι στις επάλξεις του πολιτισμού, της προσφοράς και της παράδοσης με κύριο στόχο να μάθουν οι νεότερες γενιές τη μεγάλη ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα, τη λαογραφία και τον πολιτισμό του Πόντου. Κορυφαία ήταν η συμμετοχή της χορευτικής ομάδας ποντιακών χορών της Ένωσης στις εορταστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος του Πεκίνου για την έλευση του έτους 2011, ενώ το καλοκαίρι του 2015 άνοιξε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016.


Η ΕΠΩΦ χορεύει στο Πεκίνο

Ο Ηρακλής Τσακαλίδης ήταν και ο συντονιστής του ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης για το 12ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ στην Ξάνθη. Μιλώντας στο pontos-news.gr δήλωσε «ευτυχής αλλά και ευγνώμων» που για δεύτερη χρονιά ορίστηκε υπεύθυνος επικοινωνίας και συντονιστής.

«Το τι ένιωσα εκεί το Σάββατο, βλέποντας τα χιλιάδες Ποντιόπουλα να χορεύουν ομάλ’, τίκ', κότσαρι, τρυγόνα κ.ά., δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια. Εκτός από την ανάταση και τον ενθουσιασμό, επικρατούσε και ένα κλίμα ελπίδας για την τελική δικαίωση των 353.000 αθώων θυμάτων του κεμαλικού καθεστώτος».


Ο ανθός της ποντιακής νεολαίας στο 12ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Στο 12ο Φεστιβάλ οι νέοι ήταν στην πρώτη γραμμή. Αυτοί που σύμφωνα με τον Ηρ. Τσακαλίδη «επιφυλάσσουν εντονότατη απαξίωση προς τη σύγχρονη πολιτική ζωή, απότοκο της ζοφερής πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε, όμως ως αντίβαρο έρχεται η ενασχόλησή τους με τους συλλόγους – αθλητικούς, κοινωνικούς, εθνικοτοπικούς κ.ά.».

Οι νέοι, όπως και οι γονείς τους, θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος ενός αγώνα για την αποκατάσταση της αλήθειας στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. «Η πρώτη γενιά προσφύγων προσπάθησε όπως-όπως να εγκατασταθεί μετά τον ξεριζωμό από την πατρώα γη όπου επί 3.000 χρόνια μεγαλούργησε η ελληνική ψυχή. Η δεύτερη γενιά προσπάθησε να ενταχθεί στην ελλαδική κοινωνία και να διεκδικήσει ίσους όρους στην καθημερινή ζωή.


Δυο λόγια για το Ωραιόκαστρο, με φόντο ένα παρακάθ' απ' τα παλιά (φωτ.: facebook / Παλιό Ωραιόκαστρο)

»Έλαχε σ’ εμάς, την τρίτη γενιά, ο μεγάλος κλήρος, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα» λέει ο Ηρακλής Τσακαλίδης. «Να απαιτήσουμε από τους διαδόχους του κεμαλικού καθεστώτος, τη σημερινή τουρκική πολιτεία, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για το γεγονός της πρωτοφανούς γενοκτονίας 353.000 προγόνων μας αφενός, και αφετέρου να επιδιώξουμε τη διεθνή αναγνώριση αυτής της Γενοκτονίας».

Στο έργο αυτό αλλά και γενικότερα ως υποστηρικτές όλων μας στις δύσκολες στιγμές, ο Ηρακλής Τσακαλίδης αντιλαμβάνεται ως σημαντικό το ρόλο της ομογένειας. «Είναι συγκινητική η προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική ομογένεια ανά τον κόσμο. Τους χρειαζόμαστε δίπλα μας. Ακόμη και η ηθική συμπαράσταση μας δίνει κουράγιο για να μπορούμε να αντεπεξερχόμαστε τις δύσκολες ώρες που βιώνουμε ως ελληνική κοινωνία».

Αναστασία Χατζηλασκαράκη