13 Οκτώβριος 2016, 15:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούνιος 2017, 13:07

Έκπληξη το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 στον Μπομπ Ντίλαν

  • Έκπληξη το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 στον Μπομπ Ντίλαν
    (Φωτ.: EPA / Domenech Castello)

Είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη των φετινών Νόμπελ, και μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του θεσμού. Ο τραγουδοποιός Μπομπ Ντίλαν, σε ηλικία 75 ετών, μπήκε στο πάνθεον των κατόχων Νόμπελ Λογοτεχνίας «επειδή δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικάνικου τραγουδιού».

Ο Μπομπ Ντίλαν είναι ο πρώτος τραγουδοποιός που τιμάται με Νόμπελ, το οποίο συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο ύψους 820.500 ευρώ.

Την ανακοίνωση έκανε η γενική γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους, υπό τις επευφημίες όσων βρίσκονταν στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του Χρηματιστηρίου στην Στοκχόλμη. «Ο Μπομπ Ντίλαν γράφει μια ποίηση για το αυτί, που οφείλει να απαγγέλλεται. Αν σκεφτεί κανείς τους αρχαίους Έλληνες, την Σαπφώ, τον Όμηρο, έγραφαν επίσης ποίηση που μιλιέται, κατά προτίμηση με όργανα», είπε, υπερασπιζόμενη την απόφαση και διαβεβαιώνοντας πως επικράτησε «μεγάλη ομοφωνία» στην επιλογή των Σουηδών ακαδημαϊκών.

Γεννημένος στις 24 Μαΐου 1941 στη Μινεσότα, και μεγαλωμένος σε μια εβραϊκή μεσοαστική οικογένεια, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς, στιχουργούς και ποιητές, που επηρέασε όσο λίγοι τη σύγχρονη μουσική και τη σκέψη όσων μεγάλωσαν με τα τραγούδια του.

Η θεματική των τραγουδιών του Μπομπ Ντίλαν έχει να κάνει με τις κοινωνικές συνθήκες, τη θρησκεία, την πολιτική και την αγάπη. Τα ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε βιβλίο με τον τίτλο Lyrics. Σημαντικό του επίσης δημιούργημα είναι ο πρώτος τόμος της αυτοβιογραφίας του με τίτλο Chronicles, όπου ανασύρει μνήμες από τα πρώτα του χρόνια στη Νέα Υόρκη.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο ανταγωνισμός για το Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν πολύ μεγάλος. Μέχρι την τελευταία στιγμή η λίστα με τους επικρατέστερους παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, με αποτέλεσμα ο Τύπος να κάνει πιθανά (και απίθανα) σενάρια. Φέτος συζητήθηκαν έντονα οι οι μυθιστοριογράφοι Μέριλιν Ρόμπινσον, Ντον Ντελίλο και Τόμας Πίντσον, η διηγηματογράφος Λύντια Ντέιβις και ο ποιητής Τζον Άσμπερι.