13 Οκτώβριος 2016, 14:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2016, 23:23

Υπόθεση Καρέλι: Ένοχοι αλλά ελεύθεροι οι 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι

  • Υπόθεση Καρέλι: Ένοχοι αλλά ελεύθεροι οι 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι
    Στιγμιότυπο από το βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από το κελί του Ίλι Καρέλι

Ποινές κάθειρξης από 5 έως 7 έτη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε 12 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κρίθηκαν ένοχοι για το βασανισμό, σε συνδυασμό με βαριά σωματική βλάβη, του 42χρονου Αλβανού κρατούμενου Ίλι Καρέλι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Νιγρίτας, τον Μάρτιο του 2014.

Οι 12 σωφρονιστικοί, ενόψει του Εφετείου, αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ένας ακόμα σωφρονιστικός υπάλληλος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών, με τριετή αναστολή, ενώ ο τότε διευθυντής των φυλακών, κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Όσοι παραπέμφθηκαν στο εδώλιο είχαν κατηγορηθεί ότι υπέβαλαν τον Αλβανό βαρυποινίτη σε βασανιστήρια ως αντίποινα για τη δολοφονία του συναδέλφου τους, Γιώργου Τσιρώνη, μέσα στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Αποσυνδέοντας το θάνατο του 42χρονου από τα βασανιστήρια που υπέστη, το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, που είχε ζητήσει την ενοχή των κατηγορούμενων για τέλεση βασανιστηρίων, στην απλή μορφή της πράξης. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι ο κρατούμενος πέθανε ύστερα από καρδιακό επεισόδιο, η έναρξη του οποίου τοποθετείται πριν από την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας.

«Δεν επρόκειτο για επεισόδιο μια κι έξω», είχε αναφέρει κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι οι κατηγορούμενοι δεν γνώριζαν ότι ο βαρυποινίτης είχε προβλήματα καρδιάς, ούτε ότι τελούσε σε κατάσταση ισχαιμικού επεισοδίου.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, και επιπλέον σε κάποιους από αυτούς το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.