12 Οκτώβριος 2016, 22:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2016, 21:44

Σόιμπλε: Το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα πληρώσει

  • Σόιμπλε: Το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα πληρώσει
    (Φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Σίγουρος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα εκταμιεύσει δόση προς την Ελλάδα εντός του 2016, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τις δηλώσεις αυτές έκανε μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, δίνοντας συνέχεια στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας.

Η γερμανική εφημερίδα «FAZ» έδωσε έμφαση στη διαμάχη Βερολίνου-ΔΝΤ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Σόιμπλε γνωρίζει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν θέλει να μιλάει για αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε ότι το Europgroup εργάζεται πάνω σε μία λύση, η οποία θα καταστήσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche: «Η Ελλάδα με ανησυχεί γιατί είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης σε πρόγραμμα, και το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη. Εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις η θετική αυτή εξέλιξη θα συνεχιστεί και το 2017» δήλωσε χαρακτηριστικά.