12 Οκτώβριος 2016, 20:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2016, 18:40

Απάντηση Τσαβούσογλου σε Μπακογιάννη για τη Συνθήκη της Λοζάνης

  • Τραβάει το σχοινί ο Τσαβούσογλου
    Ο Μ. Τσαβούσογλου (φωτ. αρχείου: coe.int)

Η Ντόρα Μπακογιάννη, στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, απηύθυνε ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τη δήλωση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Μιλώντας εκ μέρους του ΕΛΚ, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας σημείωσε: «Μετά την 15η Ιουλίου, όταν ο λαός της Τουρκίας προστάτευσε τη δημοκρατία του, έχουμε κάποιες περίεργες δηλώσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν με τις οποίες φαίνεται να αμφισβητεί μακροχρόνιες συμβάσεις, όπως και η Συνθήκη της Λοζάνης, ή απειλεί την Ευρώπη με μη τήρηση της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Η Τουρκία θα τιμήσει την υπογραφή της στις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες;».

Στην απάντησή του ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις «είτε τους αρέσει είτε όχι». Πρόσθεσε ακόμη πως «αυτό το γεγονός, δεν σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του, για το πόσο σωστές ήταν αυτές οι συμφωνίες ή πόσο δικαιολογημένες. Ο πρόεδρος Ερντογάν σαφώς μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για συμφωνίες που έχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για την Τουρκία. Αυτό είναι ελευθερία έκφρασης. Δεν είναι απειλή εναντίον της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».