12 Οκτώβριος 2016, 17:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2016, 17:25

Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

  • Άγκυρα: Οι επιχειρήσεις στο Αφρίν θα συνεχιστούν
    (Φωτ. αρχείου: tsk.tr)

Βαθαίνει η κρίση που ξέσπασε στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την εμμονή της Τουρκίας να διατηρεί τα στρατεύματά της στη βάση Μπασίκα της Μοσούλης, παρά το ψήφισμα της ιρακινής Βουλής και τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ να εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας.

Αντ' αυτού, η Τουρκία προετοιμάζεται να συμμετέχει μονομερώς στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης, που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, από το στρατό του Ιράκ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, αναφερόμενος στο θέμα, δήλωσε σήμερα: «Οι γειτονικές χώρες πρέπει να δείξουν σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Οι τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Ιράκ, δεν αποτελούν τμήμα του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το ΙΚ».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη τοποθέτηση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Ομπάμα στο συνασπισμό για τον αγώνα κατά του ΙΚ: «Το λέμε εδώ και καιρό, το ακούσατε και από το στόμα του Μπρετ ΜακΓκάρκ την προηγούμενη Παρασκευή, που ήταν εδώ, ότι όλοι οι γείτονες του Ιράκ θα πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής. Το θέμα δε του τουρκικού στρατού που σταθμεύει στην Μπασίκα, πρέπει να επιλυθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

Τέλος, όσον αφορά την επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης, ο Κίρμπι υποστήριξε ότι αυτή θα αρχίσει όταν το αποφασίσει η κυβέρνηση της Βαγδάτης. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται με αποτροπιασμό στη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.