12 Οκτώβριος 2016, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2016, 10:29

Παγώνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι το 2017;

  • Παγώνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι το 2017;
    (Φωτ. αρχείου)

Ένα βήμα πίσω υπόσχεται πώς θα κάνει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2017 στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ρύθμιση θα προβλέπεται σε τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα.

Στόχος είναι να εναρμονιστεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το Δημόσιο με αυτή που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Έτσι εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί η διαφορετική αντιμετώπιση που υπάρχει ανάμεσα στους οφειλέτες των τραπεζών και όσων έχουν οφειλές προς το Δημόσιο για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς.

Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως πιλότο τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προς τις τράπεζες.

Όπως προβλέπουν, υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Επίσης ισχύει και εισοδηματικό όριο το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά.