11 Οκτώβριος 2016, 22:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2016, 21:49

Μυστική συνάντηση στην Ουάσιγκτον για την Ελλάδα

  • Έκθεση ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος
    (Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Σε μια μυστική συνάντηση κορυφαίων τεχνοκρατών από το κουαρτέτο των δανειστών, το περασμένο Σάββατο στην Ουάσιγκτον, διαπιστώθηκε το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, διαφάνηκε ότι η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές του 2017.

Όπως αποκάλυψε το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, το «δεξί χέρι» του Μάριο Ντράγκι, Μπενουά Κερέ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ συναντήθηκαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου, στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του Ταμείου.


O επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ

Το ραντεβού έγινε για να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια για τη χώρα μας, αλλά κατέληξε στη διαπίστωση ότι υπάρχει «πολιτικό αδιέξοδο», εξαιτίας της διελκυστίνδας Γερμανίας-ΔΝΤ για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου, τη συμφωνία για το ρόλο του ΔΝΤ έχει μπλοκάρει η αμφισβήτηση του αυτόματου «κόφτη» δαπανών από τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος δεν έχει πειστεί ότι είναι επαρκές μέτρο, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2018, όπως υποστηρίζουν Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Πάντως, πηγές με εικόνα των διαβουλεύσεων αναφέρουν ότι πιο σκληρή στάση ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τηρούν πλέον η Ολλανδία και η Φινλανδία, παρά η Γερμανία, και πως οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων θεσμών θα συνεχιστούν. «Το πώς θα κινηθούμε θα διαφανεί τον Δεκέμβριο», ανέφερε ξένος αξιωματούχος.