11 Οκτώβριος 2016, 19:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2016, 18:53

Δεν δόθηκε άσυλο σε έξι από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

  • Δεν δόθηκε άσυλο σε έξι από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Απορρίφθηκαν σήμερα (σε πρώτο βαθμό) τα αιτήματα ασύλου τεσσάρων εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν φτάσει στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην πατρίδα τους. Επιπλέον, η Υπηρεσία Ασύλου δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις για συνέχιση της εξέτασης των υποθέσεων άλλων δύο στρατιωτικών για τις οποίες είχε εκδοθεί πράξη διακοπής.

Μαζί με την απορριπτική απόφαση που είχε βγει για έναν ακόμη στρατιωτικό στα τέλη Σεπτεμβρίου, συνολικά δεν έχει δοθεί άσυλο σε επτά από τους οκτώ Τούρκους και εκκρεμεί η απόφαση για έναν στρατιωτικό.

Η δικηγόρος των Τούρκων στρατιωτικών Σταυρούλα Τομαρά ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για εξέταση των υποθέσεών τους σε δεύτερο βαθμό. Σε ανακοίνωσή τους, μέσω της δικηγόρου τους, οι Τούρκοι στρατιωτικοί αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Ελπίζουμε η ελληνική κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψιν της τη στάση των άλλων πέντε κρατών μελών της ΕΕ που έθεσαν σε καθεστώς διεθνούς προστασίας τους Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στις επικράτειες τους μετά το πραξικόπημα».

Να υπενθυμίσουμε ότι από τις 16 Αυγούστου υπάρχει αίτημα προς το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Το αίτημα αναφέρει πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί που κρατούνται στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων κατηγορίες για παραβίαση του συντάγματος δια της βίας, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου και εγκλημάτων κατά των νομοθετικών οργάνων και της κυβέρνησης.