11 Οκτώβριος 2016, 20:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2016, 17:10

Ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών παντρεύεται κάθε 7 δευτερόλεπτα

  • Ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών παντρεύεται κάθε 7 δευτερόλεπτα
    Η 17χρονη Ταμρέα και η 5χρονη κόρη της ζουν στην Αιθιοπία (φωτ.: Save the Children)

Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στα κορίτσια η 11η Οκτωβρίου και η οργάνωση Save the Children δημοσιοποίησε μια έκθεση που προκαλεί σοκ: κάθε 7 δευτερόλεπτα, σε όλο τον κόσμο, μια έφηβη κάτω των 15 ετών αναγκάζεται να παντρευτεί. Τα στοιχεία είναι ακόμα πιο συγκλονιστικά σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Ινδία και η Σομαλία, όπου παιδιά ακόμη και 10 ετών παντρεύονται πολύ μεγαλύτερους άνδρες.

Save the Children: Ο γάμος στερεί από τα κορίτσια βασικά τους δικαιώματα, όπως το να αναπτυχθούν και να είναι παιδιά.

«Τα κορίτσια που παντρεύονται πολύ νωρίς συχνά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης και βιασμού. Μένουν έγκυες και εκτίθενται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, περιλαμβανομένου του ιού HIV», τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.


Η Κάντρα από τη Σομαλία στα 15 της παντρεύτηκε έναν άνδρα άνω των 30 ετών, ο οποίος την κακοποιούσε
(φωτ.: Save the Children)

Στην έκθεση σημειώνεται ότι εκτός από τις ευκαιρίες για μόρφωση, οι νεαρές σύζυγοι είναι πιθανό να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους, αν κάνουν παιδιά προτού το σώμα τους είναι έτοιμο. Βασικοί παράγοντες που ευνοούν τέτοιους γάμους είναι οι συγκρούσεις, η φτώχεια και οι ανθρωπιστικές κρίσεις. Για παράδειγμα, το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας του ιού Έμπολα οδήγησε σε περίπου 14.000 εγκυμοσύνες εφήβων στη Σιέρα Λεόνε.

Με βάση την κατάταξη των χωρών, σε χειρότερη θέση βρίσκονται τα κορίτσια που ζουν στον Νίγηρα, στο Τσαντ, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μαλί και στη Σομαλία.

Η UNICEF εκτιμά ότι ο αριθμός των γυναικών σε όλο τον κόσμο που παντρεύονται προτού ενηλικιωθούν φτάνει τα 700 εκατ., ενώ μία στις τρεις, περίπου 250 εκατ., παντρεύονται προτού γίνουν 15 ετών.