11 Οκτώβριος 2016, 18:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2016, 18:30

Ναι, το pontos-news.gr παίρνει «γραμμή». Από τους αναγνώστες του

  • Ναι, το pontos-news.gr παίρνει «γραμμή». Από τους αναγνώστες του

Μέρες Οκτωβρίου του 2014 δινόταν το εναρκτήριο λάκτισμα του ανανεωμένου pontos-news.gr (δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του), και λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Νοεμβρίου, πραγματοποιούνταν η μεγάλη εκδήλωση εγκαινίων μιας νέας εποχής στο χώρο της ειδικής ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Μια ομάδα έμπειρων, επαγγελματιών δημοσιογράφων, συνεπικουρούμενη από Ποντίους που γνώριζαν από τα γεννοφάσκια τους τον ποντιακό χώρο και ζούσαν τον ποντιακό πολιτισμό στην κάθε τους μέρα, ανέλαβε το έργο της αναβάθμισης της επικοινωνίας, της πληροφόρησης και της ενημέρωσης σε θέματα ποντιακού και γενικότερου προσφυγικού ενδιαφέροντος, διατηρώντας παράλληλα ένα παράθυρο ανοιχτό στην τρέχουσα επικαιρότητα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Από της γεννήσεώς του προ τεσσάρων ετών, το pontos-news.gr ευλογήθηκε να εισπράττει καθημερινά την εκτίμηση των αναγνωστών του· περίπου 4 εκατομμύρια αναγνώστες μάς εμπιστεύονται.

Οι επισκέπτες μας διατυπώνουν κριτική και σχόλια που δεν υπόκεινται σε λογοκρισία, τα οποία λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη σε μια διαρκή ανταλλαγή που αποτελεί ζητούμενο για κάθε σοβαρό μέσο ενημέρωσης που σέβεται τον εαυτό του. Καθώς όμως βελτιωνόμαστε ακούγοντας τον παλμό των αναγνωστών μας, πολλαπλασιάζονται και οι επιθέσεις για το περιεχόμενο του pontos-news.gr από «παράγοντες» του οργανωμένου ποντιακού χώρου.


Από την παρουσίαση του pontos-news.gr στο μετρό Συντάγματος (27/10/2014)

Οι επιθέσεις αυτές μάλιστα κατά κανόνα (γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις) δεν γίνονται ανοιχτά, δημόσια, ενώπιον αυτών που κρίνουν τη δουλειά μας ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, αλλά σε πηγαδάκια, σε τηλέφωνα, στα inbox μας. Έχουμε υβριστεί, έχουμε συκοφαντηθεί, έχουμε δεχτεί προσβολές (και προσωπικές) για δημοσιεύσεις ή... μη δημοσιεύσεις. Μας έχουν υποδείξει να βάλουμε αυτή τη φωτογραφία και όχι κάποια άλλη, μας έχουν καταγγείλει με το δάχτυλο σηκωμένο γιατί δεν αναφέραμε την παρουσία κάποιου σε ένα γεγονός (που καμία αξία δεν είχε για το ρεπορτάζ), μας έχουν κατηγορήσει ότι «τους κόβουμε» γιατί δεν μας αρέσουν, μας έχουν καθυβρίσει γιατί δεν αναρτήσαμε θέμα που οι ίδιοι δεν είχαν γνωστοποιήσει πουθενά (έπρεπε να μας έρθει... θεία φώτιση), μας έχουν καλέσει να μας κάνουν μαθήματα δημοσιογραφίας!

Το τραγελαφικό είναι ότι επιθέσεις έχουν γίνει από όλες τις... αντιμαχόμενες παρατάξεις. Γιατί περί μάχης χαρακωμάτων του οργανωμένου χώρου πρόκειται, και ένα μέσο ενημέρωσης, ως μη όφειλε, δέχεται τα παράπλευρα πυρά.

Άπαξ και σε χτυπούν όλοι, σημαίνει ότι κάνεις πολύ καλά τη δουλειά σου, έλεγε ένας Νέστορας της δημοσιογραφίας – και αυτό ισχύει και στην περίπτωσή μας.

Η πλειονότητα των εργαζομένων στο pontos-news.gr είναι μέλη της Ενώσεως Συντακτών και έχουν «γράψει» πολλά... χιλιόμετρα στο ρεπορτάζ, σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, διαθέτουν ήθος και πολιτισμικό υπόβαθρο. Τα νεότερα μέλη της ομάδας, άνθρωποι που ανδρώθηκαν μέσα σε ποντιακές οικογένειες, διαθέτουν επίσης σοβαρή αξιακή βάση, πραγματικό ενδιαφέρον για τη ενασχόλησή τους με τον τομέα της ενημέρωσης, συνέπεια και σεβασμό προς το αντικείμενο και κυρίως τα πρόσωπα-πρωταγωνιστές στο χώρο της δουλειάς τους. Κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στον οργανωμένο ποντιακό χώρο. 

Τιμούμε εκείνους που παρά την πλούσια επιστημονική τους κατάρτιση, ή/και τα σημαντικά πεπραγμένα τους στο χώρο του Ποντιακού, προβλήθηκαν λιγότερο λόγω φόρτου, ουδέποτε όμως διαμαρτυρήθηκαν ή επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη δουλειά μας. Και τους ζητούμε συγνώμη για πιθανές παραλείψεις, που σε καμία περίπτωση δεν έχουν δόλια κίνητρα.

Το pontos-news.gr δεν παίρνει «γραμμή», όπως αυτή νοείται από ορισμένους. Υπηρετεί την πολυφωνία και την αμερόληπτη κάλυψη των γεγονότων με γνώμονα το ενδιαφέρον των αναγνωστών, και με αμιγώς δημοσιογραφικό κριτήριο. Αδιάψευστοι μάρτυρες είναι οι δημοσιεύσεις του. Υπονοούμενα αλλά και ανοιχτές κατηγορίες προσβάλλουν κυρίως τους εργαζομένους και τους εθελοντές, οι οποίοι δεν είναι ενεργούμενα κανενός και κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους. Πολλές φορές μάλιστα με πολύ μεγάλη δυσκολία, λόγω της μη εξοικείωσης των συλλόγων με την προώθηση ενημερωτικού υλικού.

Είναι αδύνατον να καλύπτουμε με φυσική παρουσία όλες τις εκδηλώσεις. Είναι άλλωστε εκατοντάδες οι πρωτοβάθμιοι φορείς, και σε πολλές περιοχές του κόσμου. Γι’ αυτό βασιζόμαστε και επενδύουμε στην μεταβίβαση της πληροφορίας από εκείνους προς εμάς· την επιδιώκουμε και ενθαρρύνουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Οι πιο ενεργητικοί στην ενημέρωση σύλλογοι είναι λογικό να τυγχάνουν συχνά μεγαλύτερης προβολής, παρά την προσπάθειά μας να αναδείξουμε το έργο και λιγότερο κινητικών σωματείων.

Επιδίωξή μας είναι η κατά το δυνατόν αναλογική παρουσίαση των θεμάτων, με καλή πρόθεση και σεβόμενοι μέχρι κεραίας τη δημοσιογραφική μας ταυτότητα.

Στον οργανωμένο ποντιακό χώρο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνεννόησης, που εμποδίζει να εκφράζονται τα δίκαια του ποντιακού ελληνισμού με μία φωνή. Αυτό πονάει και θυμώνει τα εκατομμύρια των ανθρώπων εκείνων που δεν ενδιαφέρονται για τις καρέκλες αλλά φέρουν βαριά την παρακαταθήκη της ρίζας τους και ζουν για να θυμούνται τους αδικοχαμένους, να τους τιμούν και να τους μνημονεύουν, ελπίζοντας, αγωνιζόμενοι για μια συγνώμη εκ μέρους του θύτη και μια αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα. Τούτοι οι Πόντιοι παράγουν πολιτισμό και διατηρούν τις αξίες τους στην κάθε τους μέρα.

Εμείς είμαστε μ’ αυτούς. Με κανέναν άλλον. Και δεν αποτελούμε μέρος του προβλήματος της κακοφωνίας.

Το pontos-news.gr θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του με συνέπεια και υπευθυνότητα και χωρίς αποκλεισμούς. Δεν έχει προσωπικά με κανέναν, και ουδείς του υπαγορεύει «γραμμή», παρά μόνον οι αναγνώστες του.

pontos-news.gr