11 Οκτώβριος 2016, 17:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2016, 17:01

Αντιδράσεις δικαστικών στο ενδεχόμενο αύξησης ορίων συνταξιοδότησης

  • Αντιδράσεις δικαστικών στο ενδεχόμενο αύξησης ορίων συνταξιοδότησης
    Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης αναμένεται να ξεσπάσει με αφορμή την πληροφορία σύμφωνα με την οποία στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, πέραν των μισθολογικών, τέθηκε και θέμα παράτασης του ορίου ηλικίας για τους ανώτατους δικαστικούς, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, που ορίζει ότι συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών, μετά την πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας της με τον πρωθυπουργό.

Αν αυτό περάσει παρά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν και ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση θα σημάνει ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα παραμείνει στη θέση της για άλλα τρία χρόνια μια και η θητεία της λήγει τον Ιούνιο!

Βεβαίως, αν το όριο της ηλικίας παραταθεί με νόμο, στις θέσεις τους θα παραμείνουν και οι λοιποί παράγοντες της ηγεσίας της δικαιοσύνης και ειδικότερα και ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου που συνταξιοδοτείται σε ένα και πλέον χρόνο, ενώ το μέτρο θα αφορά και το σύνολο των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

«Ζητάμε τον σεβασμό της Πολιτείας»
Την ίδια ώρα, το ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως «ουδέποτε ζητήσαμε ούτε επιθυμούμε αυξήσεις εν μέσω κρίσης».

Παράλληλα, «εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι εδώ και πέντε μήνες, που εκκρεμεί αίτημα του συνόλου των δικαστικών Ενώσεων της χώρας για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί διαθέσιμος χρόνος, προκειμένου οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του συνόλου των δικαστικών λειτουργών να τον ενημερώσουν για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και να ενημερωθούν με σαφήνεια για το σχεδιαζόμενο από την κυβέρνηση νέο μισθολόγιό μας».

Ωστόσο προσθέτουν, ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί δεν διεκδικούν τίποτε περισσότερο από αυτό που ισχύει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία», δηλαδή «το σεβασμό του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, έκφανση της οποίας είναι όχι μόνο η θέσπιση, αλλά και η διατήρηση μισθολογίου ανάλογου προς το δικαστικό λειτούργημα (άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος)».