11 Οκτώβριος 2016, 16:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2016, 16:41

Ομόφωνα ένοχοι ο πατέρας της Άννυς και ο φίλος του – Καταπέλτης η εισαγγελέας

  • Ομόφωνα ένοχοι ο πατέρας της Άννυς και ο φίλος του – Καταπέλτης η εισαγγελέας
    Η μητέρα και ο πατέρας της Άννυς προσέρχονται στο δικαστήριο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Η τελευταία πράξη του δράματος που παίχτηκε στο υπόγειο της Μιχαήλ Βόδα διαδραματίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ο πατέρας της Άννυς Στάνισλαβ Μπακαρτζίεβ (Σάββας), και ο φίλος του Νασίφ Αχμέντοφ (Νικολάι) –που από μάρτυρας-κλειδί στην «εξαφάνιση» μετατράπηκε σε κατηγορούμενο–, κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και για περιύβριση νεκρού.

Ένοχη κατά πλειοψηφία κρίθηκε και η μητέρα της 4χρονης, Δημητρίνα Μπορίσοβα, για την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο. Υπέρ της ενοχής της αποφάσισαν τέσσερις δικαστές, ενώ μειοψήφησαν ο πρόεδρος του δικαστηρίου και δύο δικαστές (ένορκοι) που την έκριναν αθώα.

«Πώς είμαι ένοχος;», είπε με το που ανακοινώθηκε η απόφαση ο πατέρας της Άννυς. Ωστόσο, το δικαστήριο θεωρεί ότι δεν αποδεικνύεται η συμμετοχή στο έγκλημα και στον τεμαχισμό κανενός άλλου προσώπου πλην των δύο βασικών κατηγορούμενων. Ένοχος για ψευδορκία κρίθηκε και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, καθώς είχε καταθέσει πως φιλοξενούσε την Άννυ.

Καταπέλτης ήταν στην αγόρευσή της επί των ελαφρυντικών η εισαγγελέας Έδρας Μαρία Δημητριάδου.

Πρότεινε στους δικαστές να μην αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό για τον πατέρα και τον φίλο του, ενώ για την μητέρα ζήτησε να της αναγνωριστεί αυτό των «μη ταπεινών αιτίων». «Πώς να προτείνω ελαφρυντικό προτέρου εντίμου βίου; Και οι δυο εκδίδονται επί χρήμασι με ομόφυλους τους, και δεν άσκησαν ποτέ ένα επάγγελμα στη ζωή τους. Να πω ότι ασκούσαν έργο προσφοράς; Είναι αμετανόητοι, ψυχροί, ψύχραιμοι και εκτέλεσαν ψυχρά την πράξη», είπε η εισαγγελέας.


Οι τρεις κατηγορούμενοι οδηγούνται στο δικαστήριο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Οι ποινές
Τελικά το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο επέβαλε στον πατέρα της Άννυς ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία, ποινή φυλάκισης δύο ετών για την περιύβριση νεκρού, δύο ετών για την πράξη της παράνομης οπλοχρησίας και ενός έτους για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία.

Στον Νασίφ Αχμέντοφ (Νικολάι) επιβάλλεται ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία και από δύο χρόνια φυλάκισης για το αδίκημα της περιύβρισης νεκρού και της παράνομης οπλοχρησίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τη Δημητρίνα Μπορίσοβα είναι ποινή εξαετούς κάθειρξης για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Στον τέταρτο κατηγορούμενο, ιδιοκτήτη του διαμερίσματος της Μιχαήλ Βόδα, επιβλήθηκε φυλάκιση 12 μηνών για ψευδορκία.