11 Οκτώβριος 2016, 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2016, 16:44

Τσίπρας: Μήνυμα στην Τουρκία μέσω Καΐρου

  • Τσίπρας: Μήνυμα στην Τουρκία μέσω Καΐρου
    Ν. Αναστασιάδης, Αλ Σίσι και Αλ. Τσίπρας στην Τριμερή Σύνοδο του Καΐρου (φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi)

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Κάιρο, όπου πραγματοποιείται η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας, για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου.

«Για την Ελλάδα αυτή η τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας της σταθερότητας», είπε μετά τη συνάντηση με τους προέδρους Αιγύπτου και Κύπρου, Αλ Σίσι και Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη πως «στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας υπογραμμίσαμε εκ νέου την αρχή της καλής γειτονίας ως βάση συνεργασίας» και ανέφερε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι «αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλισης της ενότητας της περιοχής μας».


Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ-Σίσι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Κάιρο
(φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΤ πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Τόνισε παράλληλα την αναγκαιότητα για μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο Κυπριακό. Μια λύση, που όπως είπε, θα είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. «Στηρίζουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σχετικά με τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Συρία και επανέλαβε «τη σημασία της επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΤ πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Τέλος υπογράμμισε ότι οι τρεις ηγέτες, Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, έκαναν πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου μία συμβολική κίνηση: «Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν την κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους», εξήγησε ο πρωθυπουργός.