11 Οκτώβριος 2016, 14:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2016, 14:24

Νέα σενάρια για κούρεμα χρέους και Grexit

  • Αγκάθι στο ελληνικό πρόγραμμα τα προληπτικά μέτρα του ΔΝΤ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Νέα εφιαλτικά σενάρια σε βάρος της Ελλάδας αρχίζουν να καλλιεργούν πάλι τα γερμανικά ΜΜΕ. Με αφορμή τη σύγκρουση ΔΝΤ-Βερολίνου, αλλά και τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, η  Die Welt σημειώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σε πολύ δύσκολη θέση καθώς το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του Ταμείου προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης,

«Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο», εξηγεί η εφημερίδα.

Το άρθρο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, φέρει τον τίτλο «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο» και καταλήγει στο παρακάτω σενάριο σε ό,τι αφορά την οικονομική και ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας: «Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση».

Από τη μεριά της η Huffington Post σχολιάζει τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σε άρθρο με τον τίτλο «Συνάντηση του Eurogroup: τι δεν λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη διάσωση των Ελλήνων».

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η διάσωση της Ελλάδας μπορεί σύντομα να αποδειχτεί αυτό που είναι: ένας τεράστιος πύργος από τραπουλόχαρτα. Αυτό που δεν θέλει να πει Σόιμπλε στους Γερμανούς είναι ότι σύντομα η Ευρώπη θα αναλάβει μόνη της τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτό θα το αντιληφθεί και η Γερμανία που επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της στήριξης προς την Ελλάδα».